Ňoky se špesýsmom

Gnocchi se špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou

Tomuto jídlu jsem propadl. Na předních pozicích se tísní hned vedle masa a dalších dobrot a stalo se alespoň pro mne jasným důkazem, že i bez masa se člověk může dobře najíst. Prosím všechny trávožrouty, nechytejte se toho, co jste si právě přečetli. Maso je pro lidský organismus důležité, bifťour z pet flašek a dalších umělých náhražek vám ta vaše těla akorát tak zanáší a pomalu ale jistě ničí. To už věděly naše babičky, ale to proto, že měly praxi, o světě leccos věděly a uměly velice dobře používat to, čemu se říká mozek. Mimochodem nedávno nám jedna paní napsala, že vegetariánství zde bylo dříve, než cokoliv jiného, což nám otevřelo mysl a zjistili jsme, že nám ve školách neříkali celou pravdu o lovu mamutů. Ti totiž podle teze této paní nebyli loveni, nýbrž vybíjeni a to jen proto, aby pračlověku nežrali trávu. No, zasmáli jsme se a teď k přípravě té laskominy.

Na přípravu používáme gnocchi z obchodu, ale pssst, panu Pohlreichovi ani slovo, listový mražený špenát, i tady by prskal, kuřecí maso, které jsme si nakrájeli na kousky, kysanou smetanu, popřípadě smetanu na vaření, česnek, sůl, pepř, olej a 3 trojúhelníčky taveného sýra. A teď už je to sešup. Na pánvi na trošce oleje osmažíme cibuli nakrájenou na jemno pěkně do zesklovatění, přidáme maso, které orestujeme ze všech stran. Ani z jedné strany nesmí být růžové. Po důkladném orestování na pánev přidáme rozmačkaný česnek a mražené listy špenátu a dusíme do změknutí. Mezitím si dáváme vařit gnocchi dle návodu, což nám zabere cca 3 až 5 minut, které po uvaření zcedíme. Máme-li měkký špenát i maso, vmícháme smetanu a tavený sýr, promícháme a necháme ještě společně cca 3 minutky prohřát. Je na každém, zda bude na talíř dávat zvláště gnocchi a na ně omáčku s masem, nebo zda si to celé smíchá dohromady jako my. Ať tak nebo tak, výsledek je opravdu fantastický a všem přejeme dobrou chuť. Příště u nějakého bůčku....