Puding

Jde asi o nejjednodušší recept, jenže i tady se najdou tací, kteří dokážou leccos zkazit, popřípadě jej nedokážou uvařit vůbec. Totiž puding, nemá-li někdo mlékovar a že takových lidí je spousta, je téměř alchymie. Na příchuti přitom vůbec nezáleží, důležitý je postup. Na mnohých výrobcích je uvedeno, že obsah se rozmíchá tam a mléko s cukrem onde a podobně, ale tohle vůbec není potřeba. Puding si důkladně rozmíchám v půllitru mléka a přidám 2 až 3 lžíce cukru. Celé to za studena rozmíchám a jak již bylo uvedeno, nemáme-li mlékovar, je potřeba míti trpělivost. Předem si připravíme nádoby, do kterých budeme hotový puding nalévat, na dno jsou nejideálnější piškoty a navrch poté ovoce. Klidně kompotované, kterým tady rozhodně nic nezkazíte, i když čerstvé je čerstvé. A teď již dáváme hrnec na sporák a na velmi mírném ohni a za neustálého míchání přivedeme do bodu tuhnutí. Čím více je puding horký, tím více bude tuhnout a je tak potřeba si ohlídat, jak moc tuhý by měl být. Nebojte se však a nelijte jej příliš řídký. V nádobách rozhodně nedotuhne. Neustálé míchání je při výrobě pudingu tím klíčovým bodem, neboť stačí malá chvilička a okamžitě se připaluje. Mluví ze mě zkušenosti. No a poté již jen dobrou chuť.