Hovězí guláš

Poprvé v životě jsem zkusil poctivý a nefalšovaný hovězí guláš, a to jsem si zase naběhl. Nejen manželce, ale celé rodině chutnal natolik, že jiná příprava snad ani nepřipadá v úvahu a to ještě má milovaná manželka zváží, zda příprava nebude svěřena výhradně mně. Jsem ale přesvědčen, že jej zvádne úplně každý.

Budeme potřebovat 800g hovězí kližky, 600g cibule, hovězí vývar nejlépe z hovězích kostí, které se dají koupit za pár kaček v každém obchodě, 2 lžíce červené sladké papriky, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky a sádlo. Chce-li někdo, může si připravit i chilli. A jdeme na to.

Cibuli si nakrájíme na drobno, všechnu a v hrnci na sádle začneme zvolna opékat. Pěkně pomaličku do zhnědnutí, nikoliv spálení. Maso si nakrájíme na kostky, zhruba 3x3cm, prostě jak se to povede a přidáme k hnědé cibuli, promícháme a důkladně orestujeme. To poznáme tak, že maso není nikde na svém obvodě růžové. Poté zasypeme červenou paprikou, osolíme, opepříme, kdo chce, přidává i chilli a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořeno ze 2/3. Promícháme a přiklopíme pokličkou.

Budoucí gulášek dusíme cca 2 hodiny, ale pravidelně mícháme a podléváme vývarem.

Po dvou hodinách si vedle na pánvi rozehřejeme polévkovou lžíci sádla, do kterého vsypeme hladkou mouku, kterou necháme rozpustit. Tuto jíšku vmícháme do guláše a vaříme dalších 15 minut. Celý výtvor dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.

Věříme, že se dílo povedlo a nejen vy, ale i vaši přátelé si na guláši náramně pochutnají. Jen pozor, chceme-li pohostit větší počet strávníků, je potřeba množství navýšit. A jako přílohu můžeme nabídnout jednoduchý šlehaný knedlík, který u nás také naleznete a za nás jde o jednoznačnou volbu. Tak tedy dobrou chuť