Žmolenkový koláč s tvarohem

Pro nedělní či sváteční pohodu je fajn si čas od času něco upéct. Na zahrádce roste spousta ovoce a kdo nemá zahrádku, tomu učarují plné regály v obchodech. A není nad žmolenkový koláč, který ale buchta trošičku vytunila a chuť je o dost lepší.

Na výtvor budeme potřebovat:

Na žmolenku:

  • 3 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 kostku másla nebo Hery, u nás jak kdy, které či kterou rozehřejeme v mikrovlnné troubě 

Z uvedených ingrediencí získáme důkladným smícháním žmolenku, ze které si 1/3 odebereme na závěrečné posypání.

Na těsto:

  • 1 tvaroh ve vaničce

  • 3 vejce

  • 1 hrnek mléka

  • 1 kysaná smetana 

  • ½ hrnku moučkového cukru

  • pečící papír

a jakékoliv očištěné ovoce (rybíz, meruňky, třešně, borůvky, broskve, jahody a další) – v případě rybízu je třeba ještě trošku cukru na závěr.

Postup:

  • Tvaroh s vejci, kysanou smetanou, mlékem a oběma cukry důkladně smícháme a vypracujeme řídkou směs.

  • Plech si vyložíme pečícím papírem, na který rozprostřeme 2/3 žmolenky.

  • Na rozprostřenou žmolenku opatrně nalijeme řídkou tvarohovou směs.

  • Na směs poklademe ovoce, v případě rybízu ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

  • Na závěr posypeme na stranu danou žmolenkou.

  • Do předehřáté trouby vkládáme a pečeme při 160 stupních cca 30 minut. Zkoušíme píchnout špejlí, zda se těsto nelepí.

Poté necháme vychladnout, neboť jak pravily naše babičky, teplý koláč břichabol přináší.

Nyní již voní celý dům, káva a čaj na stole, děti nedočkavě koukají a slintají jako bernardýni, tak vám rychle popřejeme dobrou chuť, klidnou chvilku pohody a hurá na to.