Bramboračka

Na výbornou domácí bramboračku si má šikovná manželka připravuje brambory, kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer, petržel, aby dlouho vydržel. K tomu nejlépe čerstvé houby, což ovšem v únoru není úplně reálné. Jdeme tedy do sušených, pokud vaše dítka milá nesnášejí houby, dá se to ošálit. Každoročně si z čerstvě nasbíraných a usušených hub vyrábíme vlastní koření v hmoždíři. Tím pak můžeme dochutit polévku bez nutné přítomnosti houbiček. Zpět k recepisu, vše nakrájíme na kostičky, přidáme česnek dle chuti také nakrájený na jemno (tady šupky to houbové koření, pokud nejsou houby), vše hodíme do vody vařit. Manželka přidává ještě dvě kostky bujonu, osolíme a vaříme. U nás jedeme opět v tlakáči, takže nám stačí chvilka, bez něj počítejte s o něco delší chvilkou na to, aby se chutě spojili a změklo to, co má. Před úplným finišem přidává sušený libeček, pokud není čerstvý, na pánvi připraví z másla a hladké mouky jíšku, kterou na úplný konec polévku zahustí. Dochutí majoránkou a pak nezbývá nic, než popřát k dokonalé polévce dobrou chuť...