Fazolky na smetaně

Tento recept je tak trošku pokladem z truhlice, neboť jde o naprosto luxusní jídlo, jež vařívávaly naše babičky a díky uspěchané době a novým možnostem jsme na něj, stejně jako na mnohá jiná, zapomněli. Potřebujeme tedy zelené fazolky, u nás letos vypěstované na zahrádce, ale dají se koupit i mražené. Dále pak sůl, máslo, cukr, ocet a pepř, hladkou mouku, smetanu ke šlehání, mléko a bujón. Jako přílohu volíme brambory, které si uvaříme ve slupce a vejce natvrdo. Hurá na fazolky. Pečlivě je omyjeme, odstraníme postranní vlákna a nakrájíme si je na válečky cca 3 cm. V hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme fazolky, osolíme a vaříme zhruba 5 minut, aby nebyly rozvařené ani tvrdé. Uvařené fazolky vyjmeme z lázně a prudce zchladíme studenou vodou. Jenom tak totiž docílíme jejich křupavosti a zelené barvy. V dalším hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibulku a lehce orestujeme, necháme ji zesklovatět. Zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme si jíšku. Tu zředíme mlékem, rozmícháme a přivedeme k varu. Za občasného míchání pozvolna vaříme asi 15 minut, přidáme bujón a smetanu, která nám omáčku zjemní, dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem pro dobrý šmak, krátce povaříme. Množství necháváme na chuťových buňkách každého. Na závěr vmícháme fazolky a společně prohřejeme. Podáváme s připravenými bramborami a vejci. Chuť je naprosto skvostná, opět jsme se vrátili do dětských let. Dobrou chuť