Slaný závin

Slaný závin je vlastně jednoduchou záležitostí, kterou zvládne každý, i méně zručný člověk (já). Stačí nám listové těsto, na plátky nakrájená šunka nebo šunkový salám, plátkový sýr, hrášek, kukuřice, sůl a pepř, vejce. Jako příloha asi nejvhodnější bramborová kaše. Těsto si na pomoučené desce (hladká mouka) rozválíme na placku, ne moc tenkou ani silnou. Na to naskládáme plátky šunky a sýra, nandáme zeleninu, lehce osolíme, opepříme, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme jako klasický závin. Plech si vysteleme pečícím papírem a záviny na něj položíme. Celé je řádně potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při teplotě 150 stupňů asi 35 minut. 

Mezitím si oloupeme brambory, uvaříme, teplé mléko a máslo... 

... prostě si připravíme kaši, my z domácích brambor a chuť je o hodně lepší, než z kupovaných. Takovou možnost ale spousta lidí nemá, talíř můžeme dozdobit cibulkou, šnitlíkem, čím chcete a na co máte chuť. Část rodiny nevěřila, ale nakonec si mlaskali všichni, dobrou chuť.