Štrůdl

... nebo jablečný závin, jako kdo chce. Tuhle alchymii jsem vždycky obdivoval u babiček a rozhodně jsem se neodvážil do něčeho tak složitého pouštět. Ale i opak může být pravdou a dnes si takový jednoduchý, leč fantasticky dobrý štrůdl uděláme.

Potřebujeme 40dkg hladké mouky, 20dkg ztuženého tuku a 1 kelímek bílého jogurtu. To vše smícháme a dáme do lednice hezky odpočinout. Mezi tím si nastrouháme několik jablíček, většina nás bez šlupky, připravíme si trošku strouhanky, skořici, cukr a moučkový cukr, má-li někdo rád jako my, tak rozinky namočené v rumu. Pokud je těsto v lednici alespoň 30 minut, mělo by býti odpočaté a můžeme s ním začít pracovat. Vyválíme si z něj placky, které lehce posypeme strouhankou, nandáme nastrouhaná jablíčka, posypeme skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem, poházíme rozinky a můžeme i nasekané ořechy. Zabalíme a okraje přehneme přes sebe a zamačkneme. Nohavice si přendáme na plech s pečícím papírem, tedy alepoň u nás, může být i vymazaný tukem, důkladně potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme jednoduše do zlatova. Před podáním zaprášíme moučkovým cukrem. A na závěr, místo jablíček lze vyzkoušet hrušky, taky moc báječné. Tak si nechte chutnat...