Holandský řízek

Dnes jdeme do Holanďana, jednoduché a skvělé jídlo ke každodennímu obědu, a to i k tomu nedělnímu. Základem je mleté maso, necháme na každém, zda kuřecí či vepřové. Rozbalíme a dáme do mísy, k němu nastrouháme bloček sýra, nejlepší je gouda, přidáme nakrájenou petrželku, 1 vejce, sůl a pepř. Celé to smícháme do jedné hmoty, pokud se Holanďan má snahu lepit na packy, přidáme mu trošku strouhanky. Když se již nelepí, uděláme z něj několik malých do školky, tj. rukama vytvarujeme kouli a zplácneme, obalíme klasicky v trojobalu. Pro začátečníky, hladká mouka, rozšlehané vejce (slepičí) a strouhanka. Pokud máme připraveno, oloupeme brambory, nakrájíme a šup vařit do měkka. Vedle na pánvi rozpálíme olej, někdo raději sádlo a smažíme Holanďánky z obou stran. Oblohu necháme na každém dle chutí, někdo zeleninu, jiní cibuli s hořčicí, nebo jen tak samotné. A pokud něco zbyde, na druhý den s chlebem k svačině přijde vhod, neboť i studený Holanďan radost udělá. K teplým Holanďánkům, ale i těm studeným, vám všem přejeme dobrou chuť...