Čalamáda

Na skvělou domácí čalamádu jsou jedinečné plody zahrádky. Jsou ale i tací, kteří nějaké to políčko nemají a tak se zeleninka musí koupit. Jdeme tedy na to a uděláme hned pořádnou dávku, protože se to hodí k čemukoliv a je to naprostá bomba. Potřebujeme cukety, papriky a rajčata, vše po 1 kilíčku. Půl kila cibule, 1 lahev kečupu a stejné množství cikánské omáčky, 2 lžíce cukru, 1 lžíci soli a 50 ml oleje. Pokud máme všechny ingredience připraveny, jdeme do jednoduché přípravy.

Rajčata si oloupeme, abychom je zbavili šlupek. Nejlépe je naříznout a spařit vařící vodou, pak nám šlupička jde krásně dolů. Cuketu, papriky, cibuli a oloupaná rajčata pokrájíme, dáme do hrnce, promícháme s cukrem a solí a uvedeme k varu. Zeleninka nám pěkně pustí šťávu, není potřeba vůbec podlévat, naopak průběžně odebíráme z povrchu vzniklou pěnu. Ta je pro náš výsledný efekt nežádoucí. Vaříme po dobu 10 až 15 minut, prostě do změknutí zeleninky. Je důležité si ji ohlídat, abychom ji nerozvařili a nezahubili tak veškeré vitamínstvo. V momentě, kdy je zelenina měkčí, přichází na řadu olej, kečup a cikánka. Ne ta z ulice, máme na mysli cikánskou omáčku. Společně zamícháme a necháme chviličku povařit, aby se nám chutě spojili. 

Hotovou čalamádu plníme do čistých sklenic a pro delší uchování, u nás až do zimy, pokud ji nesežereme dřív, doporučujeme ještě zavařit. Bohatě postačí pár minutek. Čalamáda je skvělá samotná, na topinky, pod maso, na těstoviny, k rýži, do zapečených jídel, prostě na cokoliv. Jen sladká jídla nebudou úplně to pravé. Máme hotovo a výsledek je fakt fantastický. Tak tedy dobrou chuť, přátelé.