Kotlety na smetaně

Alespoň pro mne jídlo, které miluji již ze svého dětství. Naprosto fantastické, jenže pro samé burgery a hranolky dost často opomíjené, jako množství výborných omáček a dalších jídel. A přitom i ti naši potomci se vždy olizují až za ušima. Příprava je jednoduchá, tak pojďme na to. 

Budeme potřebovat vepřové kotlety, brambory, cibuli, smetanu, sůl a pepř a na dozdobení jarní cibulku nebo šnitlík a trošku té zeleninky na ozdobení talíře. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Část jich vyskládáme na dno pekáčku vymazaného sádlem či máslem tak, aby bylo zakryto celé dno. Posypeme na kolečka nakrájenou cibulí a připravíme si maso. Kotlety naklepeme, nakrojíme po stranách, aby se nám při pečení nekroutily, osolíme, opepříme a položíme do pekáčku na brambory a cibuli. Zbytkem brambor pak maso zakryjeme a osolíme. Dáme do předem předehřáté trouby, ve které pečeme při 160 stupních asi hodinu až hodinu a půl a během pečení lehce podléváme. Na posledních deset až dvacet minutek zalejeme smetanou. 

Jiná verze je, že se celý pokrm se smetanou již peče od samého počátku bez podlévání, ovšem smetana tak ztuhne a nevytvoří se nám sosík. Výsledek na talíři dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou či šnitlíkem a pak už jen dobrou chuť.