Buřtguláš

Jednoduché a chutné jídlo lze připravit několika způsoby, dva z nich vám nyní nabízíme.

Buřtgulášek I.

Na jednoduchý a rychlý buřtguláš potřebujeme následující suroviny. 7 středně velkých brambor, 1 cibuli, sádlo nebo olej, hladkou mouku, bujón, pepř, sladkou i pálivou papriku, gulášové koření, majoránku a 5 buřtů. Na sádle nebo oleji osmažíme cibulku, přidáme na kostičky nebo kolečka nakrájené buřty, gulášové koření, dvě lžičky sladké papriky a kdo chce a má rád ostřejší, přidá půl lžičky pálivé papriky. Opepříme a zamícháme. Ihned po promíchání zalijeme 1 litrem vroucí vody, vhodíme kostku bujónu a na kostičky nakrájené brambory. Vaříme do změknutí brambor. Na závěr zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou ve studené vodě, přidáme majoránku a celkově dochutíme dle potřeby. Podáváme samotné nebo s chlebem a my vám přejeme dobrou chuť.

Buřtgulášek II.

Na poněkud pikantnější verzi si připravím 1 lžíci hladké mouky, kterou ale ve výsledku nemusíme potřebovat, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 kg brambor, 3 klobásy, které můžeme nahradit točeným salámem, ale nebude to úplně ono, 2 lžíce sladké a 1 pálivé papriky, 1 lžíci mletého kmínu, gulášové koření, chilli, zakysanou smetanu a sádlo nebo olej.

Cibuli s česnekem si nakrájím na jemno, brambory a klobásy na kostky. Několik brambor si rozkrájím na velmi malé kousky, čímž docílím toho, že nebudu potřebovat mouku. V hrnci si na oleji či sádle zpěním cibuli s česnekem, přidám brambory na kostky, papriky, kmín, špetku chilli a gulášového koření, velmi krátce orestuji. Poté podliji vodou, přidám brambory, které jsem si připravil na jemno, osolím, opepřím a vařím cca 15 minut, respektive do změknutí brambor. Mezitím si na pánvi orestuji klobásu. Pokud máme brambory měkké, nalijeme smetanu, zamícháme a přidáme uzeninu. Pokud jsme si nepřipravili brambory na jemno, které se rozvaří a tím nám gulášek zahustí, je potřeba nyní přidat pomalu i 1 lžíci hladké mouky, pořádně promíchat a nechat probublat. Bez mouky je ale gulášek lepší. Teď jen dochutit gulášovým kořením a dosolit, podávám jej s nastrouhanou nivou nebo sýrem na vrchu a chlebem. Přátelé, dobrou chuť.