Kančí na slanině

Na tuhle lahodu potřebujeme maso z kančí kýty. Odblaníme, očistíme a už se dáme do toho. Připravíme si čtvrt litru vývaru (může být vroucí voda s masoxem). Na jemno si nakrájíme cibuli, bez které to prostě nejde. Šup s ní do hrnce, u nás sviští tlakáč, dusíme a po chvíli k ní přidáváme na kostičky nakrájenou slaninu, může být i špek. Společně necháme podusit a promíchat chutě, ale jen chvilinku. To hlavní přichází na scénu nyní. Kaňoura, respektive jeho haksnu, nakrájíme na kostky, rychle ji orestujeme na cibulce se slaninou, aby se zatáhla a pak už pozvolna dusíme pod pokličkou. Maso nám pustí šťávu, v ten moment přidáváme kmín, sůl, list Boba a Bobka (bobkový list), pár kuliček nového koření a celého pepře, ať se haksna vzepře. Podlijeme připraveným vývarem, přikryjeme poklicí, v našem případě uzavřeme tlakáč a vaříme do změknutí. Doba vaření je závislá na stáří a sportovním nadání kňoura. Po uvaření lehce zahustíme moukou, povaříme a dochutíme dle vlastního šmaku. Šťávu je potřeba propasírovat přes sítko, nebo jako my použít čajové sítko (já tomu říkám kovovejce). Do toho uzavíráme koření a dáme vařit s budoucí pochutinou, poté jen kovovejce vyjmeme a nemusíme řešit sítka, v horším případě lovení koření lžící. Čuníka už jen dát na talíř, nejlépe s houskovým knedlíkem, posypat syrovou cibulkou, jak se sluší a patří a dobrou chuť...