Zámecká v Manětíně

Sever Plzeňska, tajuplné, krásné a klidné místo. Mezi turisty oblíbená místa patří i zámek v Manětíně. I my jsme jeden den návštěvníky. Ale co to? Přepadá nás hlad. Součástí zámku je i restaurace, tek tedy vzhůru do ní. Krásné počasí vybízí k usazení se na zahrádce, ta ovšem skýtá pouhé dva stolky a plně obsazené, tak hledáme místo uvnitř. Interiéry vzbuzují trošičku pocit socialistické jídelny, teda bez možnosti jídla tzv. na stojáka, ale jinak to daleko k dobám minulým opravdu nemá. Jídelní lístek nabízí několik klasických českých jídel, cizí kuchyně zastoupena minimálně. Cena porcí se pohybuje od 120 do 300 kaček, což je dle porcí poměrně lidovka. Jdeme tedy do uzené plece se špenátem a bramborovým knedlíkem, jako druhé jídlo výpečky s červeným zelím a houskovým knedlem. Obsluha na počet hostů velice příjemná, na jídlo nečekáme nijak dlouho a je na stole. Porce jsou větší, takže spousta z přítomných má co dělat, aby vše snědla. I my, ale považujeme to za plus. Restaurace, z nichž odcházíte hladový a o dost chudší než tady taky známe. Chuťově jsou obě jídla výborná, žádný Pohlreich, taková hospodská klasika. Ovšem to je přesně to, co my dříve narození oceňujeme. Všechny tyhle modeláře jídel, co vám za dvojnásobnou cenu dají olíznout kost nabarvenou na modro s domněním, jací jsou velmistři, ti by měli vědět jedno. My se chceme v restauraci najíst, na umělecká díla vám s prázdným žaludkem kálí pes Baryk. Teda říkávala to naše babička, tak to bude asi pravda. K jídlu v Manětíně podávají místní pivo, točenou kofolu nebo malinovku. A dětičky dostávají lízátko nebo bonbon gratis. No, napadlo mě si zkusit cucat prst, ale jak má milovaná manželka pravila, i kdyby jsi se pos***, tak by jsi nic nedostal. Tak všem návštěvníkům, dobrou chuť i bez cukrátka.