Makovec

Jsme milovníci máku, tedy já větší, než má šikovná manželka, proto čas od času něco makového u nás také projde kuchyní a posléze bříšky. Například vynikající a na jazyku se rozplývající makovec zvládne úplně každý. Jak tedy na něho? Z 1 citronu ostrouhaná kůra, 1 hrníček máku, 1 - 2 nastrouhaná jablíčka, 1 hrneček cukru, 1,5 hrníčku polohrubé mouky, 1 prdopeč (prášek do pečiva) a 1 vanilinový cukr, to vše pořádně smícháme, poté přidáme půl hrníčku oleje a 1 hrnek mléka a opět zapracujeme do sebe. Těsto by nemělo býti moc husté, pokud ano, přidáme ještě trošku mléčka. Pak už šup do formy, na plech nebo kamkoliv a pečeme při 160 stupních zhruba 30 minut. Před vyndáním samozřejmě píchneme špejlí, jak pravila má babička, pokud se ti na špejli nic nelepí a vyndáš ji suchou, je dílo hotovo. Výsledný makovec zaprášíme moučkovým cukrem, jakoby snížek bílý vyčaroval paní zimu. Stačí již jen servírovat a protože máme plné pusy, tiše vám popřejeme dobrou chuť a ládujeme se dál.