Francouzské brambory

Další z fantastických jídel, která si připravujeme doma. Jasně, je spousta možností, kde se dobře najíst. Ale řekněme si, doma je doma a tohle jídlo zvládne zase úplně každý, fakt. Potřebujeme asi 15 větších brambor, půl kila uzeného masa, 4 vejce, kelímek smetany ke šlehání, sůl, pepř, trošku sádla nebo tuku a cibuli.

Brambory si nejprve uvaříme vcelku ve slupce a po uvaření necháme vychladnout. Pak je oloupeme a protlačíme přes kráječ, nemáme-li kráječ, nakrájíme na plátky. Existuje fígl, kdy kupované brambory v síťce se uvaří i s ní a pak se přes tuhle síťku protlačí. Tím slupka zůstane uvnitř a my získáme oloupané a rozkrájené brambory. Popravdě, jen jsem takový postup viděl a nikdy nezkoušel, proto jej nemůžeme doporučit. Pak si nakrájíme cibuli na drobno, stejně tak uzené maso. Společně je na pánvi s troškou oleje či sádla osmahneme. Kouskem sádla nebo tuku si vymažeme pekáček, na dno naskládáme brambory a osolíme. Na ně přijde směs osmažené cibule a masa, opepříme, zakryjeme zbytkem brambor a opět posolíme. Můžeme výtvor nechat takto po vrstvách, nebo si brambory s masem a cibulí promíchat. V podstatě je to jedno. Vejce rozšleháme a smícháme se smetanou, tím poté zalijeme brambory a dáme péct na 30 až 40 minut na 160 stupňů. Doba se může trošičku lišit dle trouby, prostě do zezlátnutí horní vrstvy brambor a zatuhnutí smetany s vejci. To je vůně a ta chuť. Tak rychle dobrou chuť a jdeme do toho....