Nudle s mákem

Tohle jídlo známe asi všichni. Dělávala nám jej babička a my se vždycky těšili. Občas i rodiče, když zrovna nebylo peněz na zbyt a do výplaty daleko. Inu, nebyla to mnohdy jednoduchá doba před revolucí. Ale to je dávno pryč, tedy doufám. Občas se vyděsím, když vidím paní komunistku v televizi či médiích a divím se, že to ještě nezakázali. Obzvláště tyto zvídavé, co mají jedno oko kam jdeš a druhým sledují, kudy přijdeš. Ale dost o politice, zpět k jídlu, které přežilo a přežije snad všechny generace. Pozor, ne úplně každé těstoviny se na to hodí. Nejlepší jsou takové klasické těstovinové čtverečky nebo vrtule. Nevím, proč se tomu říká nudle s mákem, ale nudle k tomu fakt nejsou vůbec vhodné, no možná ty široké. Dobrá, ustupuji. Potom, v dnešní době se již dá koupit mák mletý. To za nás hezky babička vyndala mlýnek a šup mák umlýt. Tak tedy do moderní doby, umletý mák smícháme s moučkovým cukrem, pořádně promícháme. Tuto směs posypeme na těstoviny a neméně důležitou složkou je máslo. Ne margarín, Rama a Flora a nevím co. Pěkně živočišné zdravé poctivé máslo, které si rozehřejeme (stačí část, pokud nejíme celá rodina) v hrnku v mikrovlnce nebo na kamnech v kastrůlku. Rozpuštěným máslem lehce zalijeme, no a teď už jen dobrou chuť a krásné vzpomínání.