Masné krámy, České Budějovice

Restaurace, jež provozuje národní podnik Budvar, prostě nelze přehlédnout. Ba ani není možné přeslechnout výtečnou pověst, jež se v Budějicích povídá. Tak tedy dobrá, jdeme to okouknout. Velice zajímavé místo, restaurace tvořena jakousi centrální promenádou, v jejímž středu se nachází výčep. Na obou stranách pak tématicky oddělené jídelní kóje. S pivem a dobrým jídlem je spojena historie města a proto máme vysoké očekávání. Usedáme tedy na hlavní bulvár, s ohledem na víkend je restaurace poměrně plná, leč čistá a příjemná. Obsluha, mimochodem velice milá, je u nás během chviličky. V nabídce maso i bezmasá jídla, ryby i saláty, k většině však křen. Jakožto alergik na tuhle pochutinu jsem poněkud překvapen, nikoliv zaskočen. K pití tedy jdeme do kávy a domácí limo, ovšem v nabídce pouze mango a tak i když ceny přijatelné, příliš nadšení obsluha tentokráte nesklidila. Dokonce káva je spíše podprůměrná, oproti jiným podnikům. Jdeme tedy do jídla. Byť v nabídce je mnoho zajímavého, má milovaná a občas rozmlsaná manželka jde do typicky českého smažáku s hranolky, já na tom s hovězím gulášem (bez křenu prosím) nejsem o mnoho lépe. Chuti ale neporučíš. Jídla typu koleno je potřeba objednávat alespoň den předem, takže byť je v nabídce, není možné jej dostat. Kachnička, která se také objevuje v nabídce, bohužel ve 14 hodin již není, pouze kaldoun, tedy polévka, nebo jen kousek její nohy. Asi invalida, chudák. Jídlo se po chvíli nese, ke smažáku manželka dostává brusinky. Ten i přes tepelné zpracování drží tvar, neroztéká se a je velmi chutný. Stejně tak guláš je majstrštyk. Ve finále to, co v nápojích bylo méně než dobré, jídlo, obsluha a nakonec i cena z tohoto místa dělají kousek naší země, do kterého se rádi zase vrátíme. V případě, že tam zavítáte, popřejeme vám dobrou chuť. I když to je předem téměř jasné.