Bistro U Světa

Obešli jsme celý Svět. Ano, je to tak. A stačilo nám na to jedno odpoledne krásného dne roku 2021. Máme na mysli rybník Svět u Třeboně samozřejmě. Velice příjemná a poučná túrka o délce cca 12 kilometrů znamenala mimo jiné, že nám vyhládlo. A to by nebyla Třeboň, aby tady nenabízeli pokrmy z ryb, rybí speciality a kapří hranolky. Nikdy jsme je nejedli a představy byly různé, u mě snad i hrůzné, neboť rybám holduji velice, ale velice skromně, asi tak 2x do roka. A proto jsme zavítali do bistra U Světa, nedaleko mola výletních lodí přímo u rybníka. Malý podnik, spíše bufet, který vedou manželé a garantují nám, že kapří hranolky u nich jsou vždy z čerstvých ryb. Na přípravu máme možnost koukat a přitom poslouchat vyprávění, kterak je těžké čerstvou rybu denně sehnat. A ne jednu, že ano? Přitom tady, v Třeboni, hned vedle sádek? No to snad ne? Ale ano, prý se musí objet hned několik prodejců, aby se úkol povedl. To je tak u nás se vším. Ale ke kapřím hranolkům. Jsem očividně hrdina a tak na rozdíl od mé milované manželky jdu do opékané klobásy, která je mimochodem skvělá. Manželka se pouští do hranolků, leč ochutnávám a pozor, jsou naprosto luxusní.  Kapr obalený, dobře ochucený. Celý zázrak, jak prosté, že? Musíme uznat, že čerstvá ryba je znát, mražák je něco úplně jiného. Porce veliká, jídlo skvělé, ceny velmi při zemi, manželata báječní.

A tady bychom normálně skončili, popřáli všem dobrou chuť a jeli dál svou cestou. Jenže to by nebyla žena, aby nevznesla přání se do Třeboně o tři roky později (píše se rok 2024) znova vypravit. Tak tedy pojeďme a kam jinam na čerstvé ryby, než do bistra U Světa. Takhle, máme možnost na popud známých ochutnat rybu i jinde v Třeboni, ale mrazák je znát a i když jídlo vypadá skvěle, ceny jsou za zmrzlíka abnormálně nenormální. Nebo nemorální? Ale ať nechválíme manželata U Světa dopředu. Již v nabídce není klobása, nýbrž jen rybí pokrmy, jako candát, štika a další, včetně kapřích hranolek. Jsme přesvědčeni ukázkou, že ryby jsou stále  opravdu čerstvé každý den a tak pojďme do kapřích hranolek s koprovým dipem a jelikož jsem na kopr řekněme citlivý, já jdu do candáta se salátem. Jojo, já nehltač ryb jdu do rybičky a výsledek? Proč to nejím? Protože to neumím tak skvěle připravit, patrně. Naprostá harmonie chutí, čerstvá ryba se zeleninou, stejně tak hranolky se rozplývají na jazyku a ceny této harmonii naprosto odpovídající. Město a okolí je nádherné a věřte, že rybí pochutiny tady, v bistru U Světa, vám jako nám zážitky naprosto, ale naprosto umocní. Ptáme se i dalších lidí, kteří zde jedli a údajně se sem vrací pravidelně, protože takhle mají vypadat připravená jídla z ryb. Dokonce nejeden z návštěvníků potvrzuje, že ryby nejedl a jí je výhradně jen zde. Taková je to laskomina a pokud si můžeme vám doporučit a nasměrovat vás do Třeboně, což normálně neděláme, bistro U Světa by mělo být jedním z hlavních cílů gastronomických zážitků. Všem, naprosto všem přejeme dobrou chuť, no hotová serenáda.... Díky moooooc!