Hambáč

Občas máme chuť na něco neobyčejně obyčejného. Můžeme zkusit orient, francouzskou či italskou kuchyni, nebo amerického burgera. Jen pro upřesnění, tohle jídlo fakt nevymysleli Amíci, jak si mnozí myslí. Třeba už jen proto, že jediní praví Američani jsou indiáni a představa takového indiánského Mc Donalda je docela vtipná. A nakonec každý podnik to pojal po svém, už zmiňovaný Mc, nebo další fastfoodové bufíky, v poslední době k jakémusi zvýšenému zájmu přispívají množící se burgrárny a restaurace. Jako nic proti tomu, pokud se někde někdo naučí je dělat fakt skvělé a dělá to, proč ne. Jen nám trošku vadí, že tenhle druh jídla vytlačuje tu osvědčenou, skvělou českou kuchyni. Co naplat, taková je asi doba. No, a co zkusit takovou domácí variantu. Jasan, nebude to žádná mega pecka, přesto to bude výhradně podle nás a to prostě chutnat musí, no ne? Jdeme na to.

Já na taková jídla nepoužívám klasické burgerové bulky ze supermarketů, jsou nasládlé a to nám moc nejede. Ve většině případů tak sázím na kaiserky, nebo malé houstičky. Čím jsme starší, tím více každou prasárničku potřebujeme vyrovnávat zeleninou, obzvláště z naší zahrádky, je bez chemie a tak jde o chuťově skvostný počin. Ale i náhražka z obchodů by měla stačit, pokud zrovna u paneláku zahrádku někdo nevlastní. Takže k pečivu ledový salát nebo čínské zelí, papriku, cibuli, okurku, rajské, hořčici, kečup a tatarku. Ale hlavně základem je maso, mleté samozřejmě. To se dá koupit již předsmažené, nebo jde jít cestou syrového a doma si jej ochutit dle vlastních požadavků a jednotlivé placky si osmažit. A hurá na to. Pečivo tedy rozříznu napůl, vodorovně, lehce namažu máslem obě půlky, položím na spodní půlku list salátu nebo čínského zelí, trošku tatarky, plátek okurky a pořádně osmažené maso právě do burgerů. Na maso přijde hořčice a plátek cibule a papriky, rajské a kečup. Toho ne moc, jen tak aby podtrhl chuť rajských. Další list salátu, tatarku a přiklopíme druhou půlkou pečiva. Pro milovníky sýrových burgerů lze vložit mezi maso a hořčici i jakýkoliv druh sýra, což tohle dílo posune zase o kousek jinam. Celé to můžeme propíchnout shora špejlí, aby nám výrobek držel pohromadě. Může se podávat samotné, popřípadě s hranolky, to už ale necháme na každém z vás. Ve finále je z toho opravdu mistrovský burger, domácí v pravém slova smyslu, který potěší celou rodinu. A ta chuť...

… dobrou ...