Bramborový knedlík, špenát, bůček

Naučil jsem se dělat domácí knedlíky, tedy ty bramborové a mám co dělat, aby mi je doma nesnědli dříve, než k nim něco mám. Trošku jsme bojovali se špenátem, který dětem moc nejel, ale teď se po něm můžou utlouct. Lahoda, jak teda na to?

Bramborový knedlík je jednoduchý, uvařím 0,5 kg brambor ve slupce, mohou být i trošku rozvařené, nechám vychladnout, přidám 4 lžíce dětské krupičky, 12 lžic hrubé mouky, 1 vejce a propracuji v těsto. Z toho pak udělám 2 válečky a ve vroucí osolené vodě vařím 20 minut. Jsou fantastické, pro 2 dospělé a 2 děti by tato porce  měla stačit.

Špenát dělám jinak, než mnozí a je o dost chutnější, jemnější a děti si ho zamilovaly. Jde tedy o klasický mražený špenát. Oloupu si menší cibuli, 3 stroužky česneku a nakrájím hodně na jemno. V hrnci na oleji nechám potom zesklovatět, zaliju hrnkem mléka, lepší je ale smetana. Plně postačí jeden klasický kelímek. Do toho dám špenát a přiklopím. Na velmi mírném ohni pomalu vařím, u nás elektrika, takže stupeň 5 - 6. Častěji míchám, aby se nepřipálil. Po roztání pomalu přimíchám 4 lžíce hrubé mouky, aby se nevytvořily hrudky. Pokud se vytvoří, metličkou je rozmíchám. Poté přidávám sůl dle chuti a když je dochucen akorát, nechám minutku probublat a je hotovo. 

Bůček si krájím na kostky, osolím, opepřím, dávám červenou sladkou papriku a grilovací koření. Do pekáče dám trošičku oleje, bůček pustí šťávu sám, ale aby neztvrdl, podlévám ho převařenou vodou ve chvíli, kdy se začíná péct. Občas si ho zkotroluji a výpekem přeliju. Peču na 150 až 170 stupňů do zlatova. Můžete ho samozřejmě nahradit krkovicí, popřípadě se nechat unést vlastní touhou.

Bůček dávám péct po vychladnutí brambor, poté dělám těsto a vařím knedlík. Vaří-li se mi knedlík, začínám dělat špenát. Vše je téměř současně hotovo a pokud mi strávníci nesnědli část mého výtvoru,  můžu servírovat. Dobrou chuť