Hovězí žebra

Na tuhle dobrotu, kterou oslníte úplně všechny, kromě trávomilů, si udělejte vážně čas, neboť příprava musí proběhnout den před samotným zpracováním pro ten nejlepší efekt a i samotné pečení zabere dost času. Na přípravu budeme potřebovat:

2kg hovězích žeber (maso i s kostmi), sůl, pepř a 2 ks bobkového listu.

Na marinádu: 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, 5 stroužků drceného česneku, 2 polévkové lžíce medu, 1 polévkovou lžíci hořčice, mohou býti 2 nasekané chilli papričky, ale nejsou podmínkou, 150 ml červeného vína, 4 polévkové lžíce sojové omáčky a 2 polévkové lžíce sladké chilli omáčky, 2 ks hřebíčku a stejné množství nového koření, které s hřebíčkem nadrtíme v hmoždíři. Nemáme-li hmoždíř, musíme si poradt jinak, ale čerstvě rozdrcené koření je důležité.

Hurá na postup. Všechny přísady do marinády si opravdu dobře promícháme a vložíme do výtvoru maso, které v marinádě pořádně obalíme. Poté mísu přikryjeme a necháme marinovat do druhého dne v chladu.

Hodinu před pečením vyndáme z chladu a necháme odstát. Maso s marinádou by mělo dojít pokojové teploty. Rozehřejeme si troubu na 190 stupňů, tedy naši horkovzdušnou, žebra i s marinádou vložíme do pekáče, přidáme bobkový list a šup do trouby. Po půl hodině ztlumíme troubu na 120 stupňů, pekáč zakryjeme a takto pomalu pečeme 4 až 5 hodin, prakticky do úplného změknutí masa. Během pečení žebra kontrolujeme, opatrně podléváme a přeléváme výpekem. Náš malý tip... zhruba 30 minut před dokončením přidáváme očištěnou a předvařenou kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel, stejně tak předvařené brambory ve slupce. Celkový výsledek je fantastický. A pro úplné gurmány ještě jeden tipeček, hotová žebra lze ještě na pár chvil hodit na zahradní gril, aby se opekla. Jako příloha pouhé pečivo či opečené brambory chuť žeber a zeleniny jen podtrhnou. 

Teď už popřejeme dobrou chuť...