Moučník z cukety

Cuketa, někým milovaná, jinými zavrhovaná zelenina. I já při pomyšlení na to, že budu jíst cokoliv cuketového, nejsem úplně happy. Stejně tak potomstvo, i když přiznejme si, v bramborácích nám úplně protivná není. Jednoho dne má milovaná manželka a maminka dětí přišla s nápadem, jak do nás cuketu ze zahrádky dostat a ještě se budeme olizovat. Tak se ukaž, moc nevěříme, ale jsme zvědavi.

Připravuje si více jak 2 hrnky nastrouhaných cuket, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek hladké mouky a stejné množství oleje, 3 vejce, 1 lžíci kakaa a stejně tak skořice, půl lžíce jedlé sody a půl prášku do pečiva. Celé to začíná promíchávat, až jí zanedlouho vzniká jakési těsto. Stále jsme plni nedůvěry. Hmotu dává na plech s pečícím papírem a šupky do předehřáté trouby. Peče asi 25 minut, špejlí zkouší, zda je těsto propečené a mezitím si připravuje polevu. 100g másla rozehřívá a smíchává s 200g moučkového cukru. Důkladně rozmíchává, poté pozvolna přilévá 2 lžíce studené vody a taktéž 2 lžíce rumu a opět rozmíchává. Na závěr přidává 3 lžíce kakaa. Tento výtvor po upečení těsta na něj nalévá a roztírá, dozdobuje strouhaným kokosem, půlenými nebo drcenými ořechy a mandlemi. 

Čekáme na vychladnutí a koštujeme. Zvedá se nám obočí, jaké překvapení na nás čeká. Laskomina největší a pokud by nás včas nezastavila, ani by na ni nezbylo. Nelhala, skutečně výborný dezert a zbavení se cukety. Vřele doporučujeme a teď už jenom dobrou chuť.