Kuřecí řízek z trouby

Kuřecí řízek je asi nejčastěji podávaným řízkem na spoustě místech. Doby, kdy se říkalo, jak je kuřecí zdravější jsou ty tam a po marketingovém tahu se zjistilo a prokázalo, že vepřové je pro lidské tělo mnohem větším přínosem, co se živin týká, než právě kuřecí. Ale rozumíme tomu, že tohle jídlo prostě vyškrtnout z jídelníčku je nemyslitelné, zejména pak pro děti. My řízek připravujeme podobně, jako prasátkový, a to kombinovaně na pánvi a v troubě.

Kuřecí prsíčka, může býti i stehenní masíčko, si rozprostřeme na prkénko, případně odblaníme a zakryjeme kuchyňskou fólií. Přes ni masíčko lehce naklepeme. Fólie nám v mase udrží šťavnatost. Není potřeba do masa bušit, stačí zlehka. Z obou stran osolíme, opepříme a obalujeme v trojobalu, kdy mouku máme smíchanou 1:1 hladkou s polohrubou pro větší nadýchanost, do rozšlehaného vejce nedáváme vodu, mléko ani sůl, a na závěr strouhanka. Na rozpáleném sádle s olejem, opět 1:1, smažíme do zezlátnutí strouhanky, tj. cca 2 - 3 minuty z každé strany a pak už je skládáme na plech. Mohou se trošku překrývat, neměly by však ležet úplně na sobě. Na každý položíme plátek másla a na pouhých 100 stupňů pečeme 15 minut, pak řízky na plechu otáčíme a pečeme dalších 15 minut. Nejideálnější přílohou je obyčejný nakrájený chléb, brambory nebo bramborová kaše, kterou během pečení zvládneme připravit a tudíž po dopečení je vše připraveno k servírování. Tak tedy dobrou chuť