Žmolenkový ovocný koláč

Velmi jednoduchý a rychlý recept na naprosto skvělý koláč, to není lecjaká věc. V době plných záhonků jahod, rybízu a dalšího lahodného ovoce, tak dokonce je takový receptík více než žádaný. Tak jdeme na to. Nejprve si připravíme ovoce, omyjeme a očistíme. U nás jedou každý rok jahody, o pár dní později rybíz. Zatímco ovoce necháváme okapat, vytvoříme z 2 hrnků polohrubé mouky, 1 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a půl kostky másla žmolenku. Menší dobrá rada, lze máslo mít rozpuštěné, jde to mnohem lépe, než z tuhého. Po vypracování žmolenky si odebereme jeden hrnek na pozdější posypku a do zbytku přidáme prášek do pečiva (prdopeč), 2 vejce, hrnek mléka a z toho všeho vypracujeme hladké těsto. To poté vylijeme na předem vymaštěný plech, nebo jako u nás vyložený pečícím papírem, naskládáme ovoce a posypeme odebranou žmolenkou. Tady záleží na ovoci. Jahody jsou takto fajn, u rybízu však před žmolenkovou posypkou trošičku přislazujeme. Hurá, jdeme péct. Trouba na cca 160 stupňů, 20 až 25 minut bohatě postačí a koláč podáváme jen tak, pocukrovaný nebo se šlehačkou. A teď už jen dobrou chuť a šupky do toho.