Šlehaný knedlík

Na tento jednoduchý recept na knedle, které jsou skvělé k omáčkám či guláši, potřebujeme 350g toastového chleba, 100ml mléka, sůl, 3 vejce, kdy je potřeba oddělit žloutky od bílků, 1 polévkovou lžíci másla a trošku nasekané petrželky.

Toastový chléb si nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme mlékem a promícháme. Lepší je mít mléko teplé, ale není to podmínkou. Necháme chléb vpít mléčko. Poté osolíme, vsypeme petrželku, přidáme žloutky, máslo a důkladně promícháme. Z oddělených bílků si vyšleháme sníh, k tomu můžeme použít vlastní ruce, chceme-li se dřít postaru, nebo použijeme jakýkoliv šlehač. Tento sníh pomalu vmícháváme do těsta, jen pozor, z vlastní zkušenosti vím, že nezužitkujeme celý sníh. Potřebujeme těsto vláčné, leč tužší a při vmíchání celého sněhu se vám bude lepit a nebude to úplně ideální. Z těsta vytvoříme koule, jakékoliv. Neměly by být větší než tenisové míčky. Já například dělám nepravidelné střapáče. Vložíme do vroucí osolené vody, kde vaříme asi 15 minut a pak? Pak už jen nandat na talíř ke gulášku třeba a dobrou chuť.