Domácí langoš

Manželka jednoho dne přinesla recept na domácí langoš. Surovin jako máku, celý proces mně, jako chlapovi přijde dost složitý a ženě se do toho chtít nebude. Přesto i tahle trošku čuňačinka má občas co do sebe a přiznejme si, že zrovna moc míst, kde by tuhle pochutinu prodávali, není. Teda u nás v Ústí jedno místo je a dokonce je langoš odtud více než skvělý, ale ta výzva tady byla, tak jsem se do ní pustil. Ovšem tak trošku po svém. Opět jsem využil nabídky Dr. Oetkera, který již směs na výrobu těsta nabízí, takže takový krabičák. Pozor ale na dvě věci. Na obale se píše 10 porcí, není tomu tak, více jak 6 langošů (normální velikosti talíře) jsem jich neudělal a druhá důležitá věc, myslete na to, že těsto alespoň hodinu kyne, tak začít s předstihem. Těsto udělejte přesně podle krabice, lehounce zprašte hladkou moukou, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a šup do peřin. Návod uvádí hodinu, já nechávám o patnáct, i dvacet minut déle. Mezitím si oloupu česnek, někdo ho prožene drtičkou, já raději krájím na drobno, nebo ho utřeme, jak se říká a smíchám ho s kapičkou olivového oleje, není-li, dám obyčejný. Pořádně promíchám, aby se mi vytvořila dobře roztíratelná kašička. Na krabici langošů potřebuji tak 6 až 8 stroužků, každý podle chuti, ale česnekem se většinou nic nezkazí. Poté si nastrouhám sýr a připravím kečup, někdo tatarku, jak kdo chce. A je to tady. Do hluboké pánve dejte dostatek tuku nebo oleje, aby váš výtvor plaval. Z těsta si udělejte válec a rozdělte na stejné díly. Pokud se těsto hodně lepí, můžete jej trošičku ještě zaprášit hladkou moukou. Z každého pak v ruce natahováním od středu na jednotlivé strany vytvoříte placku a šup s ní na pánev. Pozor, ať nemáte placku větší než pánev, ale to vychytáte prvním kouskem. Nedělejte je moc tenké, jsou pak příliš vypečené. Smažíme z obou stran do zlatova, kdo chce, může je nechat okapat, popřípadě vysušit papírovou utěrkou, rozetřeme česnek, postříkáme kečupem, nandáme sýr a opět zlehka cákneme kečup. Každý dle libosti, manželka to má ráda bez kečupu, děti naopak hodně sýra a kečupu. Trošku jsem se toho bál, přeci jen nejsem kuchař, ale řidič, ovšem obava byla zbytečná. Jsem králem langošů a ne zrovna zřídka jsou žádány. Tak směle do toho a dobrou chuť.