Pórková senzační

Úplně nejlepší pórková polévka je z toho vypěstovaného na zahrádce. Tak jako mnoho jiného v našich obchodech je totiž i pórek jakoby ošizený a předražený. Ale co naplat, není-li zahrádka nebo dárce, musí se použít kupovaný. Strašně jsem se bál, že dnešní mládež a tedy i naše děti něco takového, jako je pórková polévka, jíst rozhodně nebudou. Ale opak byl pravdou a čas od času se u nás uvaří a děti se na ni těší. Proto bych tenhle pokus rozhodně nezavrhoval hned zpočátku. Ono, naše babičky měly pravdu když říkaly, že mladí ví prd, co je dobrý.

Tak tedy potřebujeme hodně pórku, cibuli, kostku bujónu, sůl, pepř, muškátový květ, hladkou mouku a smetanu.

Nejprve si pórek nakrájíme na kolečka, cibuli na drobno. V hrnci si společně s cibulí podusíme bílé a světlé části pórku do měkka, pak zalijeme vodou a přidáme kostku bujonu na ochucení. Zamícháme a nyní do budoucí polévky vrátíme zelené části pórku, tím jsme si zachovali krásnou barvu polévky. Osolíme, přikořeníme muškátovým květem a vaříme maximálně 10 minut. Na závěr lehce zahustíme hladkou moukou a smetanou a tyčovým mixérem jemně rozmixujeme. Věřte nevěřte, naprostá lahoda. V tichosti popřejeme dobrou chuť a pusťte se do toho, ať vám nevychladne.