Marmeláda domácí

Něco pro milovníky slavných marmelovek...

Na jednoduchou a skvělou marmeládu potřebujeme 1 kg ovoce. Tedy podle toho, pro kolik strávníků to chcete připravovat a kolik vám zahrádka dovolí. Tentokráte jdeme do jahod, ale jde to opravdu z jakéhokoliv ovoce. Nejprve si ale vymyjeme a vyvaříme skleničky s víčky, do kterých výsledný produkt budeme dávat, u nás se ještě vyplachují rumem. Ale teď už k marmelovce, tak tedy 1 kg jahod očistíme a omyjeme, dáme do hrnce a rozmačkáme. Záleží na každém, jak velké kousky v marmeládě má rád, podle toho mačká. Lze použít i ponorný mixér. Přidáme želírující přípravek v prášku, postačí jeden sáček na naše množství (většinou 20 g) a 1 kg cukru. Celou směs promícháme a přivedeme k varu, ve kterém ponecháme 3 – 5 minut. Pokud nám na vrchu vznikla pěna, nevadí. Opatrně ji odebereme. Horkou marmeládu přelijeme do skleniček, pořádně zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Závěrem snad jen dodat dobrou chuť, ale s plnou pusou se nemluví, takže....