Marmeláda domácí
Něco pro milovníky slavných marmelovek...
![](https://b6c2ba9408.clvaw-cdnwnd.com/2439ffc88f31a265961880293d6cfb78/200003050-7a2d87a2db/IMG_20230613_201304.jpeg?ph=b6c2ba9408)
Na jednoduchou a skvělou marmeládu potřebujeme 1 kg ovoce. Tedy podle toho, pro kolik strávníků to chcete připravovat a kolik vám zahrádka dovolí. Tentokráte jdeme do jahod, ale jde to opravdu z jakéhokoliv ovoce. Nejprve si ale vymyjeme a vyvaříme skleničky s víčky, do kterých výsledný produkt budeme dávat, u nás se ještě vyplachují rumem. Ale teď už k marmelovce, tak tedy 1 kg jahod očistíme a omyjeme, dáme do hrnce a rozmačkáme. Záleží na každém, jak velké kousky v marmeládě má rád, podle toho mačká. Lze použít i ponorný mixér. Přidáme želírující přípravek v prášku, postačí jeden sáček na naše množství (většinou 20 g) a 1 kg cukru. Celou směs promícháme a přivedeme k varu, ve kterém ponecháme 3 – 5 minut. Pokud nám na vrchu vznikla pěna, nevadí. Opatrně ji odebereme. Horkou marmeládu přelijeme do skleniček, pořádně zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Závěrem snad jen dodat dobrou chuť, ale s plnou pusou se nemluví, takže....