Špízy s bramborem

Naprosto jednoduché, levné a chutné špízy si připravujeme sami. Představivosti a tvořivosti se obzvláště u tohoto jídla meze nekladou, proto není nezbytné se držet našich rad.

Začínám u špízů. Na ně dnes použiji špekáčky, bílé papriky, cibuli a rajčata. Vše si nakrájím na plátky a střídavě je napichuji na špízové jehly, popřípadě špejle. Poté si do malého hrníčku připravím trošku oleje, tak čtvrt hrníčku, řádně opepřím, přidám provensálské bylinky a koření pro americké brambory. Řádně smíchám a částí této směsi potřu důkladně špízy, které si odložím na talíř či tác, zakryji fólií a dám odpočinout na chvíli do lednice. Čím déle budou odpočívat, tím více koření natáhnou do sebe. Pak už jen pečeme, můžeme v troubě, na grilu ale získají mnohem lepší chuť a příprava zabere opravdu jen chvilinku. Zbyl-li nám nějaký sos, můžeme ještě průběžně potírat.

Jdeme na brambory. Předvaříme si je, stačí na půl cesty. Necháme vychladnout, abychom si při krájení neopařili ručky. Po vychladnutí je nakrájíme na plátky. Dáme na pánev, osolíme a opékáme na zbytku směsi. Při smažení občas prohrábneme, aby se chuť koření promíchala opravdu s každým kouskem brambor. Za nedlouho jsou brambory hotovy. Dozdobit je můžeme strouhaným sýrem a pažitkou, k zakousnutí může přijít vhod nakrájená čerstvá zeleninka a teď už jen dobrou chuť, přátelé.