Králík, červené zelí, domácí bramborový knedlík

Nedělní oběd by měl být většinou honosnější, alespoň tak nás to učili naši rodiče i prarodiče. Především pak, a to v dnešní době platí dvojnásob, by nedělní oběd měl být vyjímečný tím, že se sejde rodina, pohovoří a dobře se nají. Dnes jsme si takový obídek připravili.

Na domácí bramborový knedlík potřebujeme jen pár surovin a nejlépe uvařené brambory den předem, to není ale nezbytné. Jejich chuť však lehce strčí do kapsy své gumové příbuzné z obchodu. Návod na ně jsme již psali v "Bramborové těsto..."

Králík. K němu je vždy dobré dát trošku nakrájené cibule, česneku a bůčku. Klasicky osolíme, okmínujeme a dáme péct. V horkovzdušné troubě pečeme na 180 stupňů, po dvaceti minutách to stahujeme na 150 stupňů a pečeme do měkka asi dvě hodinky. Častěji podléváme, aby králík nebyl suchý. 

Zhruba po hodince a půl dáváme vařit připravené knedlíky a červené zelí, které dochutíme dle vlastních požadavků, někdo raději sladké, jiný kyselejší. Po uvaření knedlíky nakrájíme na plátky, nandáme na talíř, přidáme krásně voňavé zelí a králík s masem, jež nám voní bytem již nějakou dobu, přijde na talíř jako poslední. Dle libosti polijeme výpekem, nic složitého, přesto laskomina ohromná. Tak teď už jen dobrou chuť.