Vaječný liquere

Příprava domácího vaječňáku je poněkud dražší a pracnější, tedy pro mnohé, výsledek je od kupovaných patoků ale diametrálně jiný a naprosto fantastický. Různými obměnami lze připravit i dětskou verzi, kdy namísto rumu použijeme mléko s kondenzovaným mlékem. Jdeme ale tedy vyrobit dospělácký likér.

Dopředu je potřeba počítat s tím, že z 0,5 litru získáme zhruba 0,75 litru a tedy jedna láhev od rumu nám nebude stačit. Recept je ideální pro ty, kteří využijí na cukroví či vaření samotné bílky, neboť ty nám zůstanou. A jdeme na to, v míse si smícháme 5 žloutků, 4-5 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a vyšleháme do jemného krému. Přidáme 1 salko a opět šleháme do jemné hmoty. Za stálého míchání přiléváme 0,5 litru rumu, množství si samozřejmě může určit každý sám, u nás je ale půllitřík osvědčený. Po úplném spojení přeléváme do vymytých a studenou vodou vypláchnutých láhví (láhve od rumu není potřeba vyplachovat, to by byl hřích), skladujeme v chladu a temnu a počítáme s tím, že takto připravený vaječňáček je potřeba zkonzumovat do třech týdnů nejpozději. S tím, jaká je to laskomina, nemáme alespoň my s termínem vůbec žádný problém. Tak tedy šťastné a veselé...