Smažák

Příprava smažáku, smasýra, zlatého cihlouše a nevím jak ještě jinak se tohle jídlo jmenuje, je v podstatě taková alchymie. Začneme tím, že si oloupeme několik větších brambor. Omyjeme je a nakrájíme na obdélníky. Připravíme si čistý plech, který jen pořádně osolíme. Na to dáme obdélniky z brambor (nebo měsíčky) a šup do trouby na 160 stupňů (horkovzduch). Cca 10 až 20 minut, prostě pěkně tak, jak máme hranolky rádi. Důležité je hranole občas obracečkou jakoby promíchat, budou mít občas snahu se přichytávat. A teď to nejdůležitější. Předem si na pánvi rozpálím olej, dostatečnou vrstvu, aby byl obalený sýr ponořen a nemusel jsem ho otáčet. Čím více zásahů do sýra, tím spíše se nám protrhne obal a vyteče nám. I když já to mám rád. Sýr a prosím vás, ne plátkový, i když i takovou trapárnu jsme zažili, nejprve obalíme v hladké mouce, pak pořádně smáčíme v rozšlehaných vejcích s kapkou mléka, někdo přidává pivo a závěrem hezky všechny strany obalíme ve strouhance. Nikam neodkládáme, hned hezky na pánev. Po rozehřátí oleje snížíme teplotu plotny tak, aby dostatečně hřála, ale nepekla (např. elektrická kamna se stupnicí 1 – 9 na stupni 6, max. 7). Po chvilce je strouhanka do zlatova, sýr vyjmeme a podáváme s právě dopečenými hranolky a třeba tatarkou. U nás je před přípravou ještě na talíř připravena zeleninová obloha. Pokud se dílo zdařilo a věříme, že zase tak těžké to nebylo, přejeme dobrou chuť.