Hovězí guláš se šlehaným knedlem

Poprvé v životě jsem zkusil poctivý a nefalšovaný hovězí guláš, a to jsem si zase naběhl. Nejen manželce, ale celé rodině chutnal natolik, že jiná příprava snad ani nepřipadá v úvahu a to ještě má milovaná manželka zváží, zda příprava nebude svěřena výhradně mně. Jsem ale přesvědčen, že jej zvládne úplně každý. A k tomu si připravíme šlehaný knedlíček, pěkně na pána...

Na gulášek budeme potřebovat:

800g hovězí kližky, 600g cibule, hovězí vývar nejlépe z hovězích kostí, které se dají koupit za pár kaček v každém obchodě, 2 lžíce červené sladké papriky, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky a sádlo. Chce-li někdo, může si připravit i chilli.

Na jednoduché a chutné knedlíčky potom potřebujeme:

350g toastového chleba, 100ml mléka, sůl, 3 vejce, kdy je potřeba oddělit žloutky od bílků, 1 polévkovou lžíci másla a trošku nasekané petrželky.

A jdeme na přípravu guláše.

Cibuli si nakrájíme na drobno, všechnu a v hrnci na sádle začneme zvolna opékat. Pěkně pomaličku do zhnědnutí, nikoliv spálení. Maso si nakrájíme na kostky, zhruba 3x3cm, prostě jak se to povede a přidáme k hnědé cibuli, promícháme a důkladně orestujeme. To poznáme tak, že maso není nikde na svém obvodě růžové. Poté zasypeme červenou paprikou, osolíme, opepříme, kdo chce, přidává i chilli a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořeno ze 2/3. Promícháme a přiklopíme pokličkou.

Budoucí gulášek dusíme cca 2 hodiny, ale pravidelně mícháme a podléváme vývarem.

Po dvou hodinách si vedle na pánvi rozehřejeme polévkovou lžíci sádla, do kterého vsypeme hladkou mouku, kterou necháme rozpustit. Tuto jíšku vmícháme do guláše a vaříme dalších 15 minut. Celý výtvor dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.

Během poslední hodinky, hodinky a půl se pustíme do přípravy knedlíků. 

Toastový chléb si nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme mlékem a promícháme. Lepší je mít mléko teplé, ale není to podmínkou. Necháme chléb vpít mléčko. Poté osolíme, vsypeme petrželku, přidáme žloutky, máslo a důkladně promícháme. Z oddělených bílků si vyšleháme sníh, k tomu můžeme použít vlastní ruce, chceme-li se dřít postaru, nebo použijeme jakýkoliv šlehač. Tento sníh pomalu vmícháváme do těsta, jen pozor, z vlastní zkušenosti vím, že nezužitkujeme celý sníh. Potřebujeme těsto vláčné, leč tužší a při vmíchání celého sněhu se vám bude lepit a nebude to úplně ideální. Z těsta vytvoříme koule, jakékoliv. Neměly by být větší než tenisové míčky. Já například dělám nepravidelné střapáče. Vložíme do vroucí osolené vody, kde vaříme asi 15 minut a pak? Pak už jen nandat na talíř ke gulášku.

Věříme, že se dílo povedlo a nejen vy, ale i vaši přátelé si na guláši k knedloušema náramně pochutnají. Jen pozor, chceme-li pohostit větší počet strávníků, je potřeba množství navýšit. Tak tedy dobrou chuť