Znojmo, Mikuláš
"Teda, jestli budete ve Znojmě, musíte k Mikulášovi na bůček", zněla rada jedné naší čtenářky. A proč ne, ve Znojmě jsme, a tak rádi vyslyšíme rad od vás, obzvláště je-li tam stále plno. Půjde tedy o super podnik.
Restaurace se nachází v samotném historickém centru a nedovedou vás k ní žádné poutače. Zahrádka nenabízí příliš prostoru a jiné to není ani v samotné restauraci. Nedostatek prostor a skvělá kuchyně by mohlo býti vysvětlením stálé obsazenosti, na straně druhé by se jednalo o hřích, nemít možnost nabídnout vícero hostům skvělou kuchyni. Interiéry restaurace jsou v suterénu, kdy sestup po několika schodech může býti pro někoho náročnější, prostředí je komorní a příjemné. Obsluha se zde asi dost naběhá, ale nedává to na sobě znít a mladé slečny jsou usměvavé a příjemné.
Jako první zkoušíme limonádu z domácích sirupů, konkrétně bezinku a malinu. Nevíme, zda si sirupy vyrábějí zde, ovšem limonáda je osvěžující a super. Oproti manželce jsem hladový, a to ve výsledku bude má největší chyba, ovšem nepředbíhejme. Z důvodu tedy všem známého, si objednávám vývar s masem farmářských kuřat. Název zní až strašidelně a všem dopředu říkáme, že v nabídce mají rovněž vegan jídla, mimo jiná. Kuřecí vývar se po chvíli nese na stůl. Neslaná nemastná polévka za 85 kaček mě vůbec nenadchla a popravdě šlo o jeden z nejhorších vývarů, co jsme kdy jedl. Ale, na obhajobu musím říct, že jsme si o sůl ani o jiné dochucovadlo jednoduše neřekl, a tak nebudu hned házet flintu do žita. Jdeme oba, já i manželka, do onoho bůčku. A dostáváme se k mému problému. Pečený bůček 5-ti vůní a kváskovým chlebem, je v podstatě 5 plátků voňavého a krásně opečeného vepřového boku s třemi malými plátky chleba. Pro dospělého chlapa nepoměr, navíc nasládlá chuť bůčku mi nepřijde úplně košer a chleba je málo. Zatímco má žena si spokojeně pomlaskává, já jsem stále hladový. Jasně, jde o gurmánský zážitek ty vole, nejdřív jsme si v sámošce měl koupit nohu párku s rohlíkem, abych zahnal hlad a pak, jako gurmán a znalec přijít a ocenit kvalitu provedení této krmě. A teď vážně. Jako gurmánský zážitek hodnotím jedna s hvězdičkou, tedy ten bůček, skvěle podáváno a chuť mistrná. Za tři kilča ale jde opravdu jen o ten zážitek. Pokud se chce chlap najíst, najde spoustu restauraci, kde mají vepřové, gulášek, anebo jiné pokrmy ve větších porcích a mnohem levněji. Je proto potřeba si říct, zda máte hlad nebo jste přijeli za zážitky. Nakonec jsem demokraticky souhlasil s manželkou (musel jsem, jak jinak), žen gurmánský zážitek to byl fantastický (souhlasil bych bez toho přívlastku) a za zážitky jsme přeci přijeli.
Všem návštěvníkům dobrou chuť
