Utopenci v topu

Utopenci, pro někoho buřty s octem, vrchol přidaná cibule. Jenže tohle je kumšt a chceš-li někomu udělat radost, třeba sobě nebo jako dárek, tyhle vytuněný utopenci jsou to pravý.

Připrav si:

  • 6 špekáčků (asi tak 1 – 2 sklenice, takže jsem šel do trojité dávky)

  • 4 stroužky česneku

  • 2 lžíce maggi

  • 1 bílou cibuli

  • 1 červenou cibuli

  • 1 feferonku

  • 2 zelené papriky

  • 1 lžičku celého pepře

  • 4 piri-piri papričky

  • 250 ml octa

  • 500 ml vody

  • 1 lžíci soli

  • 2 lžíce soli

  • ½ lžičky semínek koriandru

  • 3 bobkové listy

  • 1 lžičku hořčičných semínek

  • 6 kuliček nového koření

  • 1 sušené rajče

Nevzdávej to, protože tohle jsi ještě určitě nejedl.

Jdeme si pár věcí připravit:

  • Cibuli si oloupej a nakrájej na půlkolečka

  • Papriky očisti od jader a nakrájej taky na půlkolečka

  • Piri-piri a feferonky taky doporučuju zbavit semen a hned potom si je nakrájej na proužky

  • Oloupej česnek a nakrájej na plátky

  • Špekáčky, to je to nejdůležitější člověče, svlékni ze slupky, prostě je zbav toho střívka a nakrájej si je na kolečka, šířka je čistě na tobě

A teď z toho uděláme mistrovské dílo:

  • Na plotnu si dej kastrol a nech ho na sucho pěkně rozehřát

  • Jakmile je rozehřátý, dej do něj nové koření, pepř, hořčičná semínka, bobkový list, koriandr, cukr, sůl a hned to zalij vodou

  • Zamíchej a přidej ocet a piri-piri papričky

  • Přiveď k varu a vař 2 – 5 minut, alespoň jednou zamíchej

  • Vypni plotnu, ale hrnec tam nech stát

  • Přidej cibuli, papriky, česnek a feferonku a na pohodindu zamíchej a nech úplně vychladnout

  • Mezitím si připrav sklenice, do kterých to budeš dávat. Hezky si je propláchni horkou vodou a nech oschnout

  • Po vychladnutí jdeme ládovat do sklenic, a to následovně: na dno zeleninu, na to naskládej špekáčky, zase nějakou zeleninu, a tak pokračuj až bude sklenice plná

  • Lehce ve sklenici utemuj, ale ať ti to neprdne, a na závěr zalij nálevem

  • Zavři a dej do lednice.

Ale pozor, musíš je tam nechat alespoň týden, aby se spojily chutě. Druhý den to nebude vůbec ono, za týden dobré, za tři naprostá chuťová serenáda. Huba ti blahem půjde šejdrem ještě tři dny potom.

A od těch dob nějaký buřty s cibulí? Dej mi svátek kamaráde...

Zkus a uvidíš sám, dobrou chuť.