Staročeský Kuťas

Nejprve jsem ani nevěřil, že by se jednalo o staročeský recept, ale nakonec jsem usoudil, že kdejaký pantáta si na tom musel pomlaskávat, až mu kusy od huby létaly. Manželka první den taky neměla zrovna nadšený výraz, den druhý ale jídlo zmizelo, aniž bych ji trápil hlady. A protože se jedná o čistě masový pokrm, vegani rovnou otočí list.

Ingredience pro 2 jedlíky:

  • 150 g vepřového masa
  • 150 g hovězího masa
  • Kus anglické vcelku
  • 1 klobása
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smetana
  • Hořčice plnotučná i kremžská
  • 1 zakysaná smetana
  • Petrželka
  • Sůl, pepř, sladká paprika

A jdeme vařit:

  • Nakrájíme si maso a anglickou na kostky a dáme do mísy
  • Klobásu nakrájíme na kolečka či půlkolečka a přidáme k masu
  • Cibuli a česnek nakrájíme na kousky a rovněž přidáme k masu
  • Osolíme, opepříme a zaprášíme 2 lžícemi sladké papriky
  • K masu přidáme 2 lžíce plnotučné a 3 lžíce kremžské hořčice
  • Pořádně promícháme, přikryjeme a necháme do druhého dne v lednici uležet
  • Obsah mísy druhý den vysypeme na pekáč, rozprostřeme
  • Přilijeme 3 dcl vody
  • Přikryjeme a pečeme na 180 až 200 stupňů (u naší horkovzdušky 180 max.) 90 minut
  • Po této době odkryjeme, přimícháme smetanu a 3 lžíce zakysané smetany, promícháme a odkryté dopečeme ještě 20 minut na 160 stupňů
  • Pak jen dozdobíme nasekanou petrželkou

Pokud se Vám to podaří hned nesníst, nechte si něco na druhý den. Chutě se rozloží a budete blahem mlaskat. Nejlepší je to jen tak s chlebem…

Dobrou chuť