Rýže
Příloha, kterou jsem v dětství nenáviděl, zatímco s přibývajícími léty se dostává rýži mé přízně čím dál častěji. Dnes vám ukážeme dva způsoby přípravy.
Potřebujeme:
2 hrnky rýže
1 malou cibuli
5 – 8 kuliček pepře, nového koření a hřebíčků (koření, ne těch železných)
Olej nebo máslo
Sůl
Vodu
Postup I. – vaření v tlakovém hrnci
Rýži dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby rýže byla cca 4 cm pod hladinou
Vložíme veškeré koření s cibulí do kovovejce a přidáme do hrnce
Přidáme lžíci oleje nebo lžičku másla
Osolíme (asi 1 – 2 čajové lžičky soli)
Hrnec uzavřeme a vaříme do doby, než začne tlakáč syčet
Jak začne syčet jako jedovatá zmije, stáhneme sporák na velmi nízký stupeň nebo plamen, kdo jak na čem vaří a vaříme asi 5 minut
Pak stáhneme z plotny a necháme dojít, dokud nejde víko otevřít
Vyndáme kovovejce a servírujeme
Postup II. – vaření v klasickém hrnci
Rýži v hrnci na sucho opražíme
Poté přidáme lžíci oleje, zamícháme
Po chvilce přilijeme vodu v poměru 1:2, tedy na 1 hrnek rýže = 2 hrnky vody
Do kovovejce dáme koření a cibuli a dáme do vody k rýži
Vaříme na středním ohni lehce přiklopené do doby, než se voda vypaří (mezi hrnec a pokličku si vždy vrzneme vařečku a je po starostech)
Rýže je sypká a výborná
A pokud se s rýží nehodláte srandit a vlastníte rýžovar, uvařte si ji jednoduše v něm, jaképak copak.
Dobrou chuť
