Rýže

Příloha, kterou jsem v dětství nenáviděl, zatímco s přibývajícími léty se dostává rýži mé přízně čím dál častěji. Dnes vám ukážeme dva způsoby přípravy.

Potřebujeme:

  • 2 hrnky rýže

  • 1 malou cibuli

  • 5 – 8 kuliček pepře, nového koření a hřebíčků (koření, ne těch železných)

  • Olej nebo máslo

  • Sůl

  • Vodu

Postup I. – vaření v tlakovém hrnci

  • Rýži dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby rýže byla cca 4 cm pod hladinou

  • Vložíme veškeré koření s cibulí do kovovejce a přidáme do hrnce

  • Přidáme lžíci oleje nebo lžičku másla

  • Osolíme (asi 1 – 2 čajové lžičky soli)

  • Hrnec uzavřeme a vaříme do doby, než začne tlakáč syčet

  • Jak začne syčet jako jedovatá zmije, stáhneme sporák na velmi nízký stupeň nebo plamen, kdo jak na čem vaří a vaříme asi 5 minut

  • Pak stáhneme z plotny a necháme dojít, dokud nejde víko otevřít

  • Vyndáme kovovejce a servírujeme

Postup II. – vaření v klasickém hrnci

  • Rýži v hrnci na sucho opražíme

  • Poté přidáme lžíci oleje, zamícháme

  • Po chvilce přilijeme vodu v poměru 1:2, tedy na 1 hrnek rýže = 2 hrnky vody

  • Do kovovejce dáme koření a cibuli a dáme do vody k rýži

  • Vaříme na středním ohni lehce přiklopené do doby, než se voda vypaří (mezi hrnec a pokličku si vždy vrzneme vařečku a je po starostech)

  • Rýže je sypká a výborná

A pokud se s rýží nehodláte srandit a vlastníte rýžovar, uvařte si ji jednoduše v něm, jaképak copak.

Dobrou chuť