Rozlítané ptáčky

... aneb španělští brabci, po kterých někdo vystřelí, jak vtipně komentuje má buchta. Vlastně jde o skvělé jídlo pro lenochy, kteří se nechtějí srandit se zabalováním masa.

Jak jednoduše na to vám teď ukážeme:

Budeme potřebovat:

  • 600 g hovězího masa, nejlépe zadního (není-li konec kravky, použijeme krk z předku)

  • 2 jemné párky

  • 4 vejce

  • 3 kyselé okurky

  • Kousek špeku

  • Sádlo

  • 1 cibuli

  • 3 – 4 lžíce hladké mouky

  • Hovězí vývar (lze získat z horké vody a masoxu)

  • 1 lžičku celého kmínu

Připravíme si:

  • Nakrájíme si cibuli nadrobno

  • Maso pokrájíme na středně velké kostky

  • Kyselé okurky a špek pak pokrájíme na kostičky

  • Párky na kolečka

  • Uvaříme si vejce natvrdo a do misky si jej protlačíme přes kráječ

A jdeme vařit:

  • V hrnci rozehřejeme asi 2 lžíce sádla a přidáme cibuli se špekem

  • Necháme orestovat cibuli do zlatova a přidáme maso, které rovněž orestujeme tak, aby nebylo nikde po svém obvodu růžové
  • Pak hrnec přiklopíme a necháme dusit ve vlastní šťávě, kterou nám maso pustilo, asi 5 minut
  • Osolíme, přidáme kmín, okurky, párek a vejce
  • Zalijeme 1 litrem vývaru, promícháme a přiklopíme
  • Vaříme do změknutí masa, u nás v tlakovém hrnci 30 až 45 minut, v obyčejném to bude o něco déle
  • V hrnečku rozmícháme mouku s vodou a směs vlijeme do hrnce, kde společně promícháme
  • Odkryté společně povaříme do zhoustnutí, dle vlastních chutí ještě dochutíme, je-li třeba

Omáčku s rozlítanými fógly podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, někdo s bramborem, ale nej ideál dle naší domácnosti, s rýží.

Věříme, že i tento jednoduchý recept zvládne každý, a proto dobrou chuť.