Rozlítané ptáčky
... aneb španělští brabci, po kterých někdo vystřelí, jak vtipně komentuje má buchta. Vlastně jde o skvělé jídlo pro lenochy, kteří se nechtějí srandit se zabalováním masa.
Jak jednoduše na to vám teď ukážeme:
Budeme potřebovat:
600 g hovězího masa, nejlépe zadního (není-li konec kravky, použijeme krk z předku)
2 jemné párky
4 vejce
3 kyselé okurky
Kousek špeku
Sádlo
1 cibuli
3 – 4 lžíce hladké mouky
Hovězí vývar (lze získat z horké vody a masoxu)
1 lžičku celého kmínu
Připravíme si:
Nakrájíme si cibuli nadrobno
Maso pokrájíme na středně velké kostky
Kyselé okurky a špek pak pokrájíme na kostičky
Párky na kolečka
Uvaříme si vejce natvrdo a do misky si jej protlačíme přes kráječ
A jdeme vařit:
- Necháme orestovat cibuli do zlatova a přidáme maso, které rovněž orestujeme tak, aby nebylo nikde po svém obvodu růžové
- Pak hrnec přiklopíme a necháme dusit ve vlastní šťávě, kterou nám maso pustilo, asi 5 minut
- Osolíme, přidáme kmín, okurky, párek a vejce
- Zalijeme 1 litrem vývaru, promícháme a přiklopíme
- Vaříme do změknutí masa, u nás v tlakovém hrnci 30 až 45 minut, v obyčejném to bude o něco déle
- V hrnečku rozmícháme mouku s vodou a směs vlijeme do hrnce, kde společně promícháme
- Odkryté společně povaříme do zhoustnutí, dle vlastních chutí ještě dochutíme, je-li třeba
Omáčku s rozlítanými fógly podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, někdo s bramborem, ale nej ideál dle naší domácnosti, s rýží.
Věříme, že i tento jednoduchý recept zvládne každý, a proto dobrou chuť.
