Přírodní řízek s hořčicí

Po tomhle řízku se Vám udělají boule za ušima, jako křečkovi v poli. Neskutečná lahoda, za kterou mě má žena miluje ještě víc, než před tím.

Co na to potřebujeme:

  • Vepřové maso, může být kýta nebo plec
  • Plnotučná hořčice
  • Hladká mouka
  • 2 vejce
  • Máslo
  • Sádlo nebo olej
  • Sůl, pepř
  • Masox, nebo trošku hovězího vývaru

A jdeme na přípravu božské krmě:

  • Maso si nakrájíme na plátky nebo motýlky a naklepeme na tenko
  • Po obvodu je několikrát nakrojíme, aby se nám na pánvi nekroutily, jako nohy u koprovky
  • Na kamnech si připravíme pánev se sádlem nebo olejem, aby se nám pěkně rozehřál
  • Osolíme a opepříme a jednu stranu masa pomažeme plnotučnou hořčicí
  • Druhou stranu obalíme v mouce a hned to vrzneme na pánev, pozor, moukou dolů!
  • Necháme 2 minuty smažit a pak maso otočíme a z druhé strany smažíme další 1,5 minuty
  • Nemáme-li vývar, připravíme si ho z uvařené vody a masoxu
  • Po usmažení masa i z druhé strany vyndáme a do pánve nalijeme vývar, asi 1,5 dcl, to je 150 ml pro ty slabší
  • Seškrábneme všechny přípeky a necháme společně lehce povařit
  • Pak vrátíme maso a z každé strany opečeme půl minuty
  • Opět maso vyndáme, necháme chviličku ještě povařit a vmícháme lžičku másla pro zjemnění chutě. Tím nám vznikne omáčka na přelití masa na talíři
  • Na závěr si udělejte z vajec volská oka
  • Nandejte maso na talíř, přelijte omáčkou a položte si na maso dvě volský voči, ať se na to dobře kouká.

Jestli s bramborem nebo kaší, popřípadě hranolky, tohle je mana nebeská. Tak dobrou chuť a pusťte se do toho.