Přírodní řízek s hořčicí
Po tomhle řízku se Vám udělají boule za ušima, jako křečkovi v poli. Neskutečná lahoda, za kterou mě má žena miluje ještě víc, než před tím.
Co na to potřebujeme:
- Vepřové maso, může být kýta nebo plec
- Plnotučná hořčice
- Hladká mouka
- 2 vejce
- Máslo
- Sádlo nebo olej
- Sůl, pepř
- Masox, nebo trošku hovězího vývaru
A jdeme na přípravu božské krmě:
- Maso si nakrájíme na plátky nebo motýlky a naklepeme na tenko
- Po obvodu je několikrát nakrojíme, aby se nám na pánvi nekroutily, jako nohy u koprovky
- Na kamnech si připravíme pánev se sádlem nebo olejem, aby se nám pěkně rozehřál
- Osolíme a opepříme a jednu stranu masa pomažeme plnotučnou hořčicí
- Druhou stranu obalíme v mouce a hned to vrzneme na pánev, pozor, moukou dolů!
- Necháme 2 minuty smažit a pak maso otočíme a z druhé strany smažíme další 1,5 minuty
- Nemáme-li vývar, připravíme si ho z uvařené vody a masoxu
- Po usmažení masa i z druhé strany vyndáme a do pánve nalijeme vývar, asi 1,5 dcl, to je 150 ml pro ty slabší
- Seškrábneme všechny přípeky a necháme společně lehce povařit
- Pak vrátíme maso a z každé strany opečeme půl minuty
- Opět maso vyndáme, necháme chviličku ještě povařit a vmícháme lžičku másla pro zjemnění chutě. Tím nám vznikne omáčka na přelití masa na talíři
- Na závěr si udělejte z vajec volská oka
- Nandejte maso na talíř, přelijte omáčkou a položte si na maso dvě volský voči, ať se na to dobře kouká.
Jestli s bramborem nebo kaší, popřípadě hranolky, tohle je mana nebeská. Tak dobrou chuť a pusťte se do toho.