Pečeně s brokolicí a sýrovou omáčkou
Tip nejen na nedělní oběd, který chutnal nakonec i tchýni. Nutno dodat, bez donucovacích prostředků.
Potřebujeme:
- Alespoň 400 g vepřové pečeně vcelku
- Kousek špeku
- 1 menší červenou cibuli
- 1 střední klasickou cibuli
- 10 stroužků česneku
- 2 tavené smetanové sýry
- 1 smetanu ke šlehání 31 %
- 1 brokolici
- Olej
- Převařenou vodu na podlévání
a jako přílohu brambory v jakékoliv podobě
Příprava byla trošičku složitější, ale výsledek za to rozhodně stál, takže:
- Obě cibule a česnek svlékneme do naha, tedy zbavíme je slupek
- Červenou cibuli nakrájíme na větší kousky
- Klasickou cibuli si pokrájíme se zbylým česnekem najemno
- Na miniaturní kousky si pokrájíme také 3 stroužky česneku
- Maso z čuníka si z obou stran na několika místech napíchneme, abychom si vytvořili kapsičky
- Ze špeku odkrojíme kousky a nacpeme je do kapes v mase
- Ty doplníme červenou cibulí a stroužky česneku
- Začneme si předehřívat troubu na 160 stupňů
- Na pánvi rozpálíme olej a na něm orestujeme maso pěkně z obou stran
- Máme-li orestováno, šup s ním na pekáč i s olejem, přikryjeme a dáme péct na 160 stupňů
- Maso hlídáme a občas podlijeme, přeléváme výpekem
- Pečeme cca 90 minut za občasného podlévání
- Mezitím si okrájíme růžičky brokolice od stonku, který oproti polévce nijak nezužitkujeme
- Zároveň si můžeme připravit přílohu
- Po uplynutí doby by maso mělo býti měkké, pokud ale byl čuňas sportovec a měknout nechce, dejte mu klidně několik minut navíc
- Je-li měkké, nakrájíme pomocí vidlice a ostrého nože na plátky, které vrátíme na pekáč, řádně přelijeme výpekem a bez přiklopení dopékáme cca 10 minut na 190 stupňů
- Souběžně dáme do hrnce vodu, použijeme pařník na knedlíky a šup na sporák dusit do změknutí brokolice. Celé to trvá asi deset minut
- Maso se dopéká, brokolice se dusí, na pánvi rozehřejeme trošku másla
- Po rozehřátí dáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět
- Přidáme smetanu a tavený sýr
- Na mírném ohni mícháme do rozpuštění sýrů a lehkému zhoustnutí omáčky
Souběžně by pak mělo býti vše hotové a tak podáváme.
Výsledek nás velice mile překvapil a dost jsme si pochutnali. Tak se nebojte pustit do něčeho odvážnějšího, protože to zvládnete. Dobrou chuť