Pečeně s brokolicí a sýrovou omáčkou

Tip nejen na nedělní oběd, který chutnal nakonec i tchýni. Nutno dodat, bez donucovacích prostředků.

Potřebujeme:

  • Alespoň 400 g vepřové pečeně vcelku
  • Kousek špeku
  • 1 menší červenou cibuli
  • 1 střední klasickou cibuli
  • 10 stroužků česneku
  • 2 tavené smetanové sýry
  • 1 smetanu ke šlehání 31 %
  • 1 brokolici
  • Olej
  • Převařenou vodu na podlévání

a jako přílohu brambory v jakékoliv podobě

Příprava byla trošičku složitější, ale výsledek za to rozhodně stál, takže:

  • Obě cibule a česnek svlékneme do naha, tedy zbavíme je slupek
  • Červenou cibuli nakrájíme na větší kousky
  • Klasickou cibuli si pokrájíme se zbylým česnekem najemno
  • Na miniaturní kousky si pokrájíme také 3 stroužky česneku
  • Maso z čuníka si z obou stran na několika místech napíchneme, abychom si vytvořili kapsičky
  • Ze špeku odkrojíme kousky a nacpeme je do kapes v mase
  • Ty doplníme červenou cibulí a stroužky česneku
  • Začneme si předehřívat troubu na 160 stupňů
  • Na pánvi rozpálíme olej a na něm orestujeme maso pěkně z obou stran
  • Máme-li orestováno, šup s ním na pekáč i s olejem, přikryjeme a dáme péct na 160 stupňů
  • Maso hlídáme a občas podlijeme, přeléváme výpekem
  • Pečeme cca 90 minut za občasného podlévání
  • Mezitím si okrájíme růžičky brokolice od stonku, který oproti polévce nijak nezužitkujeme
  • Zároveň si můžeme připravit přílohu
  • Po uplynutí doby by maso mělo býti měkké, pokud ale byl čuňas sportovec a měknout nechce, dejte mu klidně několik minut navíc
  • Je-li měkké, nakrájíme pomocí vidlice a ostrého nože na plátky, které vrátíme na pekáč, řádně přelijeme výpekem a bez přiklopení dopékáme cca 10 minut na 190 stupňů
  • Souběžně dáme do hrnce vodu, použijeme pařník na knedlíky a šup na sporák dusit do změknutí brokolice. Celé to trvá asi deset minut
  • Maso se dopéká, brokolice se dusí, na pánvi rozehřejeme trošku másla
  • Po rozehřátí dáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět
  • Přidáme smetanu a tavený sýr
  • Na mírném ohni mícháme do rozpuštění sýrů a lehkému zhoustnutí omáčky

Souběžně by pak mělo býti vše hotové a tak podáváme.

Výsledek nás velice mile překvapil a dost jsme si pochutnali. Tak se nebojte pustit do něčeho odvážnějšího, protože to zvládnete. Dobrou chuť