Pastýřský řízek

Jako že řízek z bůčku, který bude luxusní. Jenže, bůček toho času byl placatej a celkově stál za vyliž kapsu, tak jsem šel do krkovice a výsledek byl, co vám budu povídat, fantazie sama.

Ingredience:

  • 800g bůčku jsem tedy nahradil krkovicí bez kosti a vcelku, prosím

  • 100 uzeného sýra

  • 150 g uzeného masa

  • 200 g žampionů

  • 1 vejce

  • 50 ml smetany

  • Sůl, pepř

  • Hladká mouka

  • 1 cibule

  • Sádlo na vymazání

  • Špejle nebo párátka

  • Voda

Postup:

  • Základem je maso nakrájené na motýlky, jak tomu já říkám. To znamená, že jeden plátek nakrojím téměř a druhý úplně dokonce. Tím mi zůstanou spojené a otevřu je jako knihu, čímž získám plátek dvojnásobný

  • Takto velké plátky z obou stran naklepu, osolím a opepřím

  • Oloupu cibuli a nakrájím najemno

  • Žampiony loupu, někdo ne, každopádně potřebujeme buď plátky, nebo také kostičky

  • Uzené maso rovněž nakrájím na kostičky

  • Sýr nastrouhám

  • Na pánvi si rozehřeji trošku sádla, osmahnu cibuli do zlatova

  • Přidám uzené maso a zarestuji

  • K tomu přijdou žampiony, zamíchám, osolím, opepřím a nechám vydusit šťávu

  • Mám-li vydušeno, což trvá pár minutek, přiliji smetanu a pořádně promíchám

  • Na nižším ohni nechám prohřát až do sucha, jen nezapomenu občas míchat, raději častěji než vůbec

  • Na závěr do směsi vyklepnu vejce a přidám sýr a míchám do zatuhnutí

  • Mám-li hotovo (zabere to pár minutek), dám na stranu vychladnout a bedlivě hlídám, protože tuhle směs jsou u nás schopni sežrat samotnou

  • A přichází na řadu balení. Vezmu si plát krkovice širším k sobě a položím na ni směs z pánve

  • Zaroluji, konce a vršek si propíchám špejlí (můžeme i párátky), aby se nám maso nerozbalilo a směs nevyběhla na sólo opékačku

  • Mám-li připraveno, ještě jednou osolím a opepřím, vršek zapráším moukou

  • Pekáček si vymažeme sádlem, položíme ty naše výtvory

  • Podlijeme cca 2dcl vody a dáme péct

  • Za občasného podlévání výpekem a dle potřeby podlévání vodou, pečeme na 150 - 180°C podle trouby cca 1,5 až 2 hodiny, prostě pěkně do zlatova

  • Po upečení necháme trošku vychladnout, vyndáme špejle a maso nakrájíme na plátky

Pak už jen podáváme s bramborem nebo kaší a šmankote, to je taaaaak dobrý.

Pokud se do tohoto receptu pustíte, budete nadšeni. My vám přejeme dobrou chuť.