Losos s gremolatou
Opět jedna rybička, tentokráte ji vyzkoušíme po italsku.
Budeme potřebovat:
- 2 filety lososa s kůží
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- petrželovou nať
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- alobal
Příprava je naprosto jednoduchá, pojďme na to:
- Začneme gremolatou. Petržel si nasekáme najemno.
- Česnek oloupeme a utřeme či prolisujeme.
- Nastrouháme si citronovou kůru a vše společně smícháme a připravíme na talíř.
Jdeme péct rybu:
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů.
- Než se nám trouba rozehřeje, vyložíme si plech nebo pekáč alobalem.
- Filety lososa omyjeme a osušíme čistou utěrkou.
- Poté je pokapeme olivovým olejem, opepříme a lehce osolíme. Olej s pepřem a solí jemně rukama vmasírujeme do masa.
- Takto připravené filety naskládáme na plech kůží dolů.
- Pečeme 4 – 6 minut, pokud máme standartní tloušťku filetu 1,5 cm. Slabší filety kratší dobu, silnější delší. Prakticky hotovou rybu poznáme podle toho, že maso je bledě růžové a jde vidličkou lehce oddělit.
Máme-li tedy hotovo, nandáme na talíř ke gremolatě. Jako příloha může být lehký zeleninový salátek, i když v Itálii se toto jídlo jí i bez dalších příloh. Nechte se unést závanem jihu a nechte si chutnat.