Losos s gremolatou

Opět jedna rybička, tentokráte ji vyzkoušíme po italsku.

Budeme potřebovat:

  • 2 filety lososa s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • petrželovou nať
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • alobal

Příprava je naprosto jednoduchá, pojďme na to:

  • Začneme gremolatou. Petržel si nasekáme najemno.
  • Česnek oloupeme a utřeme či prolisujeme.
  • Nastrouháme si citronovou kůru a vše společně smícháme a připravíme na talíř.

Jdeme péct rybu:

  • Troubu si předehřejeme na 220 stupňů.
  • Než se nám trouba rozehřeje, vyložíme si plech nebo pekáč alobalem.
  • Filety lososa omyjeme a osušíme čistou utěrkou.
  • Poté je pokapeme olivovým olejem, opepříme a lehce osolíme. Olej s pepřem a solí jemně rukama vmasírujeme do masa.
  • Takto připravené filety naskládáme na plech kůží dolů.
  • Pečeme 4 – 6 minut, pokud máme standartní tloušťku filetu 1,5 cm. Slabší filety kratší dobu, silnější delší. Prakticky hotovou rybu poznáme podle toho, že maso je bledě růžové a jde vidličkou lehce oddělit.

Máme-li tedy hotovo, nandáme na talíř ke gremolatě. Jako příloha může být lehký zeleninový salátek, i když v Itálii se toto jídlo jí i bez dalších příloh. Nechte se unést závanem jihu a nechte si chutnat.