Kuře po srbsku

A zase to kuře. Dnes si zkusíme připravit tohle ptáče jinak, než ho jen vysušit v troubě, nebo ho připálit v grilu.

Budeme potřebovat:

  • Kuřecí čtvrtky, máte-li kuře celé, prostě ho rozdělte na 4 kusy
  • 6 - 8 rajčat
  • 3 - 4 barevné papriky
  • 1 cuketu
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • Tymián
  • Ocet
  • Cukr, sůl, pepř
  • Olej

Postup:

  • Kuřecí čtvrtky si osolíme, opepříme a pokmínujeme z obou stran a dáme na chvíli stranou
  • Očistíme si barevné papriky a nakrájíme si je na nudličky
  • Oloupeme si cibuli, kterou si poté rovněž nakrájíme na proužky
  • Cuketu omyjeme a nakrájíme na půlkolečka
  • Rajčata rozkrojíme napůl, abychom je zbavili tvrdých středů, a pak je rozkrájíme na měsíčky
  • Veškerou zeleninu, kterou jsme doposud připravili, dáme do mísy
  • Přidáme rajčatový protlak, nadrcený česnek a lžíci oleje
  • K tomu zvrhneme lžičku octa a lžičku cukru
  • Dokořeníme tymiánem, špetkou soli a pepře
  • Nyní vše důkladně promícháme a hotovou směs vsypeme na dno pekáče
  • Na směs položíme kuřecí čtvrtky, pozor – kůží dolů
  • Pekáč přiklopíme a takto pečeme na 180 stupňů 45 minut
  • Po uvedené době odklopíme, kuře otočíme a na 160 stupňů pečeme dalších 30 minut
  • Po půlhodince kuře přelijeme výpekem a poklademe na vrch plátky anglické
  • Necháme v troubě dalších 10 minut

Samotné nebo s bramborem, chutná fantasticky. Dobrou chuť