Kuře po srbsku
A zase to kuře. Dnes si zkusíme připravit tohle ptáče jinak, než ho jen vysušit v troubě, nebo ho připálit v grilu.
Budeme potřebovat:
- Kuřecí čtvrtky, máte-li kuře celé, prostě ho rozdělte na 4 kusy
- 6 - 8 rajčat
- 3 - 4 barevné papriky
- 1 cuketu
- 8 plátků anglické slaniny
- 1 rajčatový protlak
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- Tymián
- Ocet
- Cukr, sůl, pepř
- Olej
Postup:
- Kuřecí čtvrtky si osolíme, opepříme a pokmínujeme z obou stran a dáme na chvíli stranou
- Očistíme si barevné papriky a nakrájíme si je na nudličky
- Oloupeme si cibuli, kterou si poté rovněž nakrájíme na proužky
- Cuketu omyjeme a nakrájíme na půlkolečka
- Rajčata rozkrojíme napůl, abychom je zbavili tvrdých středů, a pak je rozkrájíme na měsíčky
- Veškerou zeleninu, kterou jsme doposud připravili, dáme do mísy
- Přidáme rajčatový protlak, nadrcený česnek a lžíci oleje
- K tomu zvrhneme lžičku octa a lžičku cukru
- Dokořeníme tymiánem, špetkou soli a pepře
- Nyní vše důkladně promícháme a hotovou směs vsypeme na dno pekáče
- Na směs položíme kuřecí čtvrtky, pozor – kůží dolů
- Pekáč přiklopíme a takto pečeme na 180 stupňů 45 minut
- Po uvedené době odklopíme, kuře otočíme a na 160 stupňů pečeme dalších 30 minut
- Po půlhodince kuře přelijeme výpekem a poklademe na vrch plátky anglické
- Necháme v troubě dalších 10 minut
Samotné nebo s bramborem, chutná fantasticky. Dobrou chuť