Houbový kuba s rýží
Typicky vánoční jídlo, alespoň u nás. Ačkoliv já ho příliš nemusím, zbytek rodiny vždycky jí, jako by nemělo být žádné zítra. Jen se nedělá z krup, které by nejedl vůbec nikdo, ale z rýže. Poprosil jsem proto manželku o recept a co myslíte? No jasně, na mojí milovanou buchtu je spoleh a tady je.
Ingredience:
3 hrnky rýže pro ty, co nemají rádi kroupy
400 g hub čerstvých nebo mražených, sušených méně
1 větší cibule
4 stroužky česneku
Drcený kmín
Majoránka
Sůl
Houbové koření
Postup:
Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli krájíme nadrobno, česnek prolisujeme
Na pánvi rozehřejeme máslo, ve kterém necháme cibuli zesklovatět
Přidáme houby, kmín, houbové koření a zamícháme
Přiklopíme a necháme asi 8 minut dusit
Přidáme utřený česnek se solí, zamícháme a dusíme dalších 8 minut
Mezitím si pekáček vymažeme sádlem, nešetříme a uděláme pěkně silnou vrstvu
Houby z pánve smícháme s rýží, přimícháme dvě hrsti majoránky
Dle potřeby ještě dochutíme a vsypeme vše do pekáčku
Navrch položíme ještě několik lžic sádla
V troubě zapékáme cca půl hodiny na 150 až 160°C dozlatova
Všem, kteří toto jídlo milují, přeji upřímně dobrou chuť.
