Houbový kuba s rýží

Typicky vánoční jídlo, alespoň u nás. Ačkoliv já ho příliš nemusím, zbytek rodiny vždycky jí, jako by nemělo být žádné zítra. Jen se nedělá z krup, které by nejedl vůbec nikdo, ale z rýže. Poprosil jsem proto manželku o recept a co myslíte? No jasně, na mojí milovanou buchtu je spoleh a tady je.

Ingredience:

  • 3 hrnky rýže pro ty, co nemají rádi kroupy

  • 400 g hub čerstvých nebo mražených, sušených méně

  • 1 větší cibule

  • 4 stroužky česneku

  • Drcený kmín

  • Majoránka

  • Sůl

  • Houbové koření

Postup:

  • Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli krájíme nadrobno, česnek prolisujeme

  • Na pánvi rozehřejeme máslo, ve kterém necháme cibuli zesklovatět

  • Přidáme houby, kmín, houbové koření a zamícháme

  • Přiklopíme a necháme asi 8 minut dusit

  • Přidáme utřený česnek se solí, zamícháme a dusíme dalších 8 minut

  • Mezitím si pekáček vymažeme sádlem, nešetříme a uděláme pěkně silnou vrstvu

  • Houby z pánve smícháme s rýží, přimícháme dvě hrsti majoránky

  • Dle potřeby ještě dochutíme a vsypeme vše do pekáčku

  • Navrch položíme ještě několik lžic sádla

  • V troubě zapékáme cca půl hodiny na 150 až 160°C dozlatova

Všem, kteří toto jídlo milují, přeji upřímně dobrou chuť.