Cmunda po našem

Jednoduše bramborák, který manželka posunula o level výše a jde to i ve variantě "ohne maso", tedy vegetarian version.

Na skvělý oběd budeme potřebovat:

  • 8 větších brambor

  • 8 stroužků česneku

  • 2 vejce

  • 400 g uzeného masa - kýty či krkovice, ale vegouši nic

  • ½ hrnku mléka

  • 3 lžíce polohrubé mouky

  • 2 lžíce strouhanky

  • 500 g bílého kysaného zelí

  • Sůl, pepř

  • 1 lžička drceného kmínu

  • ½ lžičky prášku do pečení alias prdopeče

  • 2 hrsti majoránky

  • Sádlo/máslo

  • Zapékací mísu nebo pekáček

Postup:

  • Brambory zasyrova oloupeme, nastrouháme do mísy najemno a vymačkáme z nich veškerou přebytečnou vodu

  • K bramborám nastrouháme česnek

  • Přidáme mléko, vejce, prdopeč a mouku

  • Osolíme, opepříme a přidáme majoránku a kmín

  • Důkladně promícháme a dochutíme dle vlastní chuti a necháme odpočinout

  • Mezitím si vysypeme zelí do cedníku, pořádně ho propláchneme a necháme okapat

  • Masožrouti si nakrájí uzené na kostičky a po okapání zelí si tyto dvě ingredience promíchají a osolí (i samotné zelí, máme-li ohne flákota version)

  • Zapékací mísu nebo pekáček si vymažeme sádlem, ti, co popírají zdravost sádla, máslem, ale nebude to ono

  • Pokud po nějaké chvíli je bramborové těsto řídké, zahustíme strouhankou – tou připravenou samozřejmě

  • A teď už vrstvíme, bramborové těsto rozprostřeme na dno, nandáme zelí, které rozprostřeme na brambory a opakujeme. Je na každém z vás, kolik vrstev si uděláte

  • Rozhodně končíme bramborovým těstem, nikoliv zelím. Pokud vám vyšlo poslední zelí, máte to blbě

  • Ve vyhřáté troubě tenhle zázrak pečeme přiklopený asi 50 – 60 minut na 160°C, posledních deset minut dopékáme bez víka, aby nám vršek krásně zezlátnul.

Víc nic, jen nandat na talíř a baštit. Je to fakt dobrý, takže vám přejeme dobrou chuť.