Čedarky

Pro někoho housky jako příloha, pro jiné slané buchty, pro nás vlastně nevím co. Než jsem se nadál, manželka slastně vrněla, dcera měla tváře, jako by jí zrovna do úst vletěla vzducholoď, a já? Já jsem šel zadělat další těsto, abych vám mohl z vlastní zkušenosti říct, jak je to sakra dobrý. A bez masa.

Ingredience:

  • 330 g hladké mouky
  • 170 g kefíru
  • 120 g čedaru
  • 40 g změklého másla
  • 15 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 lžička cukru a stejné množství soli

A na potření:

  • 40 g rozpuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • Nasekaná petrželka

A nemůže chybět pečící papír, nebo máslem vymazaný menší pekáč

Postup:

  • Cukr, kefír, mouku, 1 vejce a droždí jsem ručně hnětl asi 5 minut, má-li někdo hnětač, nechá 7 minut
  • Přidáme sůl a změklé máslo a ještě chvíli hněteme, aby se těsto vypracovalo
  • Poté vyklopíme na vál, ručně ještě propracujeme a vytvoříme kouli, kterou dáme do mísy
  • Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě těsto kynout 60 minut (u nás dáváme do peřin, jak nás to učívala babička)
  • Mezitím si můžeme nastrouhat čedar, ať pak těsto nečeká
  • Po uvedené době odkryjeme a vrazíme těstu pěkně pěstí. To pro kvasinky, aby se nám neudusily
  • Vyklopíme na vál, propracujeme a vyválíme jeden dlouhý knedlík
  • Knedlík rozdělíme na dvanáct dílů, pokud možno stejných, ale na poprvé se mi to neúplně povedlo. Stejně všichni "žrali", jako by to mělo být naposled
  • Každý díl propracujeme a uděláme z něj placku, do jejíž středu naložíme nastrouhaný čedar
  • Pěkně zabalíme jako knedlík, zamáčkneme prdelky a vytvoříme koule
  • Postupně si je skládáme na pekáč vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný máslem, ale POZOR, nemačkáme je na sebe, necháme jim trošku po stranách prostor
  • Lehce je postříkáme vodou, aby nám těsto neoschlo a necháme ještě 20 – 30 minut v pekáči na lince dojít
  • Na lince nám zůstalo ještě jedno vejce. Vyklepneme si jej do hrnečku, rozšleháme a po uvedeném čase jím řádně potřeme připravené čedarky k pečení
  • A teď přichází čas pečení, po dobu 15 - 20 minut pečeme na 160 – 180 stupňů dle trouby
  • Připravíme si rozehřáté máslo, prolisujeme do něj oloupaný česnek a nakrájíme najemno petrželku
  • Vše pořádně promícháme a krásně zlatavé a horké čedarky ihned po vyndání z trouby pořádně potřeme

No, nechte vychladnout a pusťte se do nich, jsou fakt skvělý a…

… hele, nechte mi něco. Dobrou chuť, musím běžet…