Bůčková pomazánka
Jako řidič z povolání mi konzervy typu "Maso ve vlastní šťávě" a jim podobné, byly dosti blízké. Myslím, že nejen řidičům tyhle výrobky hodně říkají, jenže frajeři a frajerky, co takhle dát si tu práci a udělat si takovou bůčkovou pomazánku doma? Moc práce to nedá a rozhodně budete mít mnohem lepší výrobek, než ty tvrdolíny z obchodu a za naprosto jinou cenu.
Budeme potřebovat:
1 kg bůčku (ale já dělal rovnou trojitou porci a oblizovaly se i naše babči, takže vše x3)
4 cibule
5 stroužků česneku
100 ml světlého piva
6 kuliček nového koření
3 listy bobkového listu
1 lžičku drceného kmínu
Sůl, pepř
1 lžíci hořčice
Sádlo
... a připrav si mačkadlo na brambory
A pojď si tu ňaminu připravit:
Bůček zbav kostí, pokud je tam máš a nakrájej ho na menší kostky
Cibuli a česnek pokrájej nahrubo
Do pekáče nandej ten nakrájený bůček, cibuli a česnek
Přidej koření, hořčici a pivo a pořádně promíchej
Na vrch pak polož 4 lžíce sádla, přiklop to a už to suň do trouby
Peč na 150°C 90 minut, pro vědátory hodinu a půl
Po uvedené době odklop a za občasného míchání pokračuj v pečení 30 minut
Je-li upečeno, vyndej z trouby a hned mačkadlem mačkej na drť. Je jen na tobě, jak velké kousky si tam necháš. Opravdový machři si při mačkání vyndají bobkový list, já ho tam nechal
Necháme vychladnout a přendáme do sterilovaných sklenic
Uzavřeme a šup do lednice, kde to necháme alespoň 24 hodin vychladnout. Hladovci to nevydrží a pustí se do toho dřív.
Jako s chlebem je to naprostá pecka a jak bylo již řečeno, naše babči měly mastný hubičky, ani nedutaly.
Takže si nechte chutnat, a hlavně všechno nezapatlejte.
