Bramborový salát
Tak ten si dělá každá rodina svůj a modifikací je hned několik. My se s vámi nyní podělíme o ten náš a za mě je to ten nejlepší.
Ingredience:
Asi 20 brambor
0,5 kg salámu Gothaj
1 velká cibule
1 plechovka hrášku ve slaném nálevu
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
3 větší kyselé okurky + trochu láku
Majonéza
Plnotučná hořčice
Postup:
Brambory si uvaříme ve slupce den předem, aby nám krásně vychladly
Druhý den si je oloupeme a do mísy protlačíme přes sítko na brambory, popřípadě si je nakrájíme na drobné kostičky
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky
Na stejně malé kostičky krájíme rovněž salám a okurky a dáme i s cibulí k bramborám
Do cedníku vylijeme hrášek a necháme okapat, přidáme do mísy
Přidáme trošku láku z okurek – asi 2 až 3 polévkové lžíce
Dále přidáme 2 lžíce hořčice a 4 až 5 lžic majonézy
Osolíme a opepříme a vše opatrně promícháme
Dle potřeby dochutíme a necháme alespoň do druhého dne odležet (tenhle bod mi nikdy nevyjde)
No a pak už se jen nosí na stůl, u nás se ještě dozdobuje plátky rajčat, kolečky vajíčka natvrdo a snítkami petržele.
Ať takový či jiný, nechte si chutnat přátelé, a protože ve většině případech bude při podávání tohoto pokrmu štědrý den, tak vám přejeme šťastné, veselé a zdravé vánoce.
