Americké lívance
Vždy mě fascinovaly snídaně v amerických seriálech a fakticky jsem si říkal, že tam nechutně žerou. Jenže, tyhle seriály viděla i má paní a tak se rozhodla, že se to prostě musí zkusit.
Na lívancovou pyramidu jsem použil:
- Těsto na lívance (již hotový polotovar, jaképak copak)
- Ovocný tvaroh, můžeme nahradit jogurtem
- Med v tekutém skupenství, neboť zcukernatělý nám bude na prd
- A trošku oleje a lívanečník (to je ta pánev s několika oky)
- Pro fajnšmekry nějaké to čerstvé ovoce a list meduňky na ozdobu
A jdeme lívanečnit:
- Přesně podle popisku připravíme těsto
- Lívanečník lehce vytřeme olejem (opakujeme před každým novým lívancem) a na kamnech rozehřejeme
- Na rozehřátý lívanečník polévkovou lžící nebo naběračkou, podle velikosti lívanečníku, nandáme těsto a rozetřeme po celé ploše
- Smažíme z obou stran (trvá cca minutu každá strana)
- Hotové lívance odkládáme vedle na talíř, vyložený ubrousky pro odsátí oleje
- Máme-li všechny usmažené, přichází na řadu tvaroh
- Namažeme jednu stranu lívance a na tu položíme další lívanec
- Vrchní stranu opět namažeme a opět položíme další a tak postupujeme, než dostaneme pyramidu dle našich představ (u nás 9-ti patrová)
- Čistou polévkovou lžící nabereme med a z vrchu poléváme (celkem cca třemi až čtyřmi lžícemi)
- Výsledek je možné dozdobit čerstvým ovocem, např. jahodami a borůvkami
- Přidáme list meduňky a nese se na stůl
Děckám i ženám se budou dělat boule za ušima a světe div se, není to ani tolik sladké, jak jsem očekával. Zkuste to a nechte si chutnat.