Americké lívance

Vždy mě fascinovaly snídaně v amerických seriálech a fakticky jsem si říkal, že tam nechutně žerou. Jenže, tyhle seriály viděla i má paní a tak se rozhodla, že se to prostě musí zkusit.

Na lívancovou pyramidu jsem použil:

  • Těsto na lívance (již hotový polotovar, jaképak copak)
  • Ovocný tvaroh, můžeme nahradit jogurtem
  • Med v tekutém skupenství, neboť zcukernatělý nám bude na prd
  • A trošku oleje a lívanečník (to je ta pánev s několika oky)
  • Pro fajnšmekry nějaké to čerstvé ovoce a list meduňky na ozdobu

A jdeme lívanečnit:

  • Přesně podle popisku připravíme těsto
  • Lívanečník lehce vytřeme olejem (opakujeme před každým novým lívancem) a na kamnech rozehřejeme
  • Na rozehřátý lívanečník polévkovou lžící nebo naběračkou, podle velikosti lívanečníku, nandáme těsto a rozetřeme po celé ploše
  • Smažíme z obou stran (trvá cca minutu každá strana)
  • Hotové lívance odkládáme vedle na talíř, vyložený ubrousky pro odsátí oleje
  • Máme-li všechny usmažené, přichází na řadu tvaroh
  • Namažeme jednu stranu lívance a na tu položíme další lívanec
  • Vrchní stranu opět namažeme a opět položíme další a tak postupujeme, než dostaneme pyramidu dle našich představ (u nás 9-ti patrová)
  • Čistou polévkovou lžící nabereme med a z vrchu poléváme (celkem cca třemi až čtyřmi lžícemi)
  • Výsledek je možné dozdobit čerstvým ovocem, např. jahodami a borůvkami
  • Přidáme list meduňky a nese se na stůl

Děckám i ženám se budou dělat boule za ušima a světe div se, není to ani tolik sladké, jak jsem očekával. Zkuste to a nechte si chutnat.